Moje šťastná hvězda

Atopický ekzém umí pořádně potrápit

Suchá a svědivá pokožka je příčinou mnoha onemocnění. Jedním z nich je i nepříjemný atopický ekzém. Většina z nás s ním bojuje celý život. Naštěstí existují způsoby, jak se ho rychle zbavit. Víte, jak na to?

Co je zač a jaké jsou jeho příznaky?

• Atopický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, které provází svědění a pálení kůže kdekoli na těle. Někdy se projevuje agresivněji, jindy o něm nemusíte vůbec vědět. Když už se ale přece jen objeví, bezpečně ho poznáte na první pohled.

Kůže vám nejprve zrudne a zduří. Mohou následovat drobné pupínky či puchýře, které dokážou neuvěřitelně svědit. Pokud si budete ekzém škrábat, dojde ke zhoršenému hojení ekzému a možné infekci. Největší riziko infekce hrozí u malých dětí, kterým škrábání přináší dočasnou úlevu. Ale není to řešení!

Jak se dá léčit?

• Důležité je, abyste nosili vzdušné oblečení, nejlépe z bavlny. Vlněné látky a umělá vlákna jsou to nejhorší. Dráždí kůži v oblasti krku, loketních a podkoleních jamek.

Právě tady se totiž atopický ekzém objevuje nejčastěji. Také si dávejte pozor, v čem prádlo perete. Vyplatí se investovat do dražších pracích prostředků a aviváží určených pro alergiky. Vyhýbejte se i dlouhému koupání či sprchování.

Stačí se osprchovat krátce jednou denně a vlažnou vodou. Také je důležité, abyste udržovali pokožku po celý den hydratovanou. K ošetření kůže používejte pouze kosmetiku na přírodní bázi a hlavně bez parfemace.Ideální je kokosový olej, bambucké nebo jiné tělové máslo či takzvaný víceúčelový Jarischův roztok.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden