Moje chvilka pohody

Bojujte s vyčerpáním

Dávejte si pozor na okamžik, kdy si nebudete moci užít volno z práce. Pokud je práce náročná, není to zdravé.

Nejde jen o samotnou pracovní dobu. Mezi další faktory, které mohou vést k vyhoření, patří délka dojíždění, vnější povinnosti, pracovní prostředí. Zkuste se k tomu postavit čelem.

Odpočiňte si při cestě

Nechte mysl odpočinout od lidí, telefonů. Jděte kus pěšky, poslouchejte svou oblíbenou hudbu, „nemyslete“: Během dne neřešte vše najednou. Na každý den si stanovte tři priority.

Pokud se nabíjíte během pracovního dne delší dobu, je velmi těžké uklidnit mysl před spaním. Ale špatný spánek vás nedělá jen nevrlým. Snižuje produktivitu a zvyšuje riziko chronických stavů, jako je cukrovka typu 2 a srdeční choroby.

Dejte si pauzu

Podle výzkumu je dokonalá rovnováha mezi prací a přestávkami 52 minut práce a 17 minut přestávka. Po celý den si tedy dělejte 17minutové přestávky, pokud je to možné. Nezůstávejte na pracovišti, jděte se protáhnout nebo si popovídat s kolegou.

Možná si toho ani nevšimnete, ale pracovní stres může uvolnit hormon kortizol, který není pro vaše srdce dobrý. Čím více hodin pracujete, tím větší je také riziko bolesti zad. Je to běžná známka stresu způsobeného svalovým napětím. Uvědomte si, že není normální mít bolesti zad nebo problémy se spánkem.

Nechte si čas na vztahy a zábavu

I když máte čas na vztahy, stres, únava a deprese, které zažíváte kvůli práci, si na nich mohou také vybrat daň. Na to si dávejte velký pozor. Raději si udělejte po pracovní době volno na nějaké společné aktivity nebo romantickou večeři. Životní energii vám také vrátí nějaké nové a pravidelné koníčky. Především cvičení, hudba, setkávání s přáteli.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden