Moje šťastná hvězda

Bylinka na ženské štěstí má jméno kontryhel

Na loukách, pastvinách a trávnících, ale i na zahrádkách můžete najít velmi zajímavou bylinku kontryhel obecný. Jde vlastně o souhrný název pro několik desítek velmi podobných druhů, z nichž nejběžnější je kontryhel žlutozelený a kontryhel holý.Nejvíce léčivých účinků má kontryhel v období květu, což je právě nyní na jaře.

Nasbírejte si kontryhel

Od konce dubna a počátku května můžete sbírat jeho kvetoucí nať i s listem. Ta se pak suší běžným způsobem ve stínu, co nejrychleji a ve slabých vrstvách, protože je velice choulostivá a snadno se zapaří.

Správně usušená rostlinka si uchovává původní zbarvení, je bez zápachu a má svíravou nahořklou chuť. Kontryhel neboli lidově také „ženský plášť“, „husí tlapky“ nebo také „ženská bylinka“ je jedna z léčivých rostlin, které je dobré mít přichystané do zásoby.

Vhodný i při zánětech žaludku

Ať si vzpomenete na jakékoli ženské potíže, kontryhel ví, jak se s nimi vypořádat. Jeho blahodárné účinky však neoceníte pouze v době nemoci, ale také v krásném období těhotenství a raného mateřství. Kontryhel je často ordinován na podporu početí, zdravého průběhu těhotenství i následného kojení. To ale není zdaleka všechno.

Kontryhel je díky svým svíravým a protizánětlivým účinkům vhodný jako podpůrný prostředek při průjmech, poruchách a zánětlivých onemocněních žaludku a střev. Má také prokazatelně močopudné účinky.

Na poruchy ledvin a jater

Kontryhelová nať je rovněž součástí řady gynekologických čajových směsí. Je vhodné jej používat i při silné menstruaci a klimakterických obtížích, což jistě ocení dámy, které se potýkají s problémy při přechodu.

Kontryhel je také jednou z nejoblíbenějších složek v odtučňovacích čajích a v čajích na podporu metabolismu. V léčitelství se používá k posílení dělohy před porodem, při onemocnění ledvin, při otocích způsobených špatnou funkcí ledvin a jater, při ledvinových kamenech a při velkých obtížích s močením.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden