Moje šťastná hvězda

Chmel a jeho účinky za zdraví

Chmel není jen pivo. Je to i bylinka, která dokáže pomoci našemu zdraví. Využijeme ho v kuchyni, ale i jako bylinku v boji proti nespavosti. Jaké má účinky a na co všechno se hodí?

Chmel u nás můžete najít už od 9. století a hojně je pěstován do dnešní doby. Své využití má nejen v pivovarnictví, ale také v kosmetice, při výrobu léků a v neposlední řadě v bylinkářství.

Nejlepší je tinktura

Z chmele se sbírají šištice, ty se pak suší. Bohužel usušená část rychle ztrácí své cenné látky, proto se mnohdy doporučuje z chmele udělat tinkturu. Léčivá síla chmelu byla známá už našim předkům. Mezi jeho hlavní účinky patří především to, že je výborným sedativem.

Jeho schopnost uklidňovat se využívá například v čajových směsích. Ty pak mohou lidé užívat jednak pro lepší spánek, ale také v případě nervového podráždění. Chmel je i výborným pomocníkem při potížích s trávením.

Užívá se proto při problémech se žaludkem. V neposlední řadě lze chmel použít při potížích v klimakteriu. Navíc působí antibakteriálně. Pokud se pro chmel rozhodnete, dejte si pozor na jeho močopudné účinky.

Pozor na účinky!

Chmel patří mezi bylinky, které by se neměly používat dlouhodobě. Jeho příznivých účinků pro zdraví lze využít v případě akutních problémů. Doporučuje se však neužívat bylinku déle než tři měsíce. Ačkoli to vypadá, že na chmel nemáte negativní reakci, ta se může se po delší době objevit.

Pivo je zázrak

Chmel můžete využít i v kosmetice. Je používán do mnoha pleťových krémů, které jsou určeny k omlazení pleti. Pokud se rozhodnete, že chcete účinky chmele vyzkoušet a nevíte, kde chmel sbírat, můžete k léčbě některých neduhů použít i pivo. Hodí se například jako pivní lázeň nebo maska na vlasy. Pivem stačí přelít umyté vlasy a nechat chvíli působit. Poté znovu omýt. Chmel obsažený v pivě zlepší lesk vlasů a vaše vlasy se budou méně lámat.

Jak ho bezpečně poznáme?

Chmel, celým svým botanickým názvem chmel otáčivý, je vytrvalá rostlina, která je typická svou rozvětveností a plazivostí. Jeho lodyha je až šest metrů dlouhá, na konci pak vyrůstá jehnědovitá šištice, která je určená ke sběru. Nejčastěji lze nalézt chmel volně v okolí řek a potoků.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden