Chutná řecká musaka

Musaku nakrájejte přímo v pekáči a podávejte jako čtvercové nebo obdélníkové díly.

Suroviny:

olivový olej cibule  stroužek česneku

750 g mletého hovězího masa

1 lžička skořice  100 ml bílého vína

400 g rajčat + 4–6 ks zvlášť

2 lžíce petrželky  sůl a pepř

2 lilky 35 g másla a hladké mouky

300 ml mléka

4 kuličky pepře

2 bobkové listy

1 lžíce citronové kůry

100 g tvrdého sýra

2–3 brambory

Postup:

Osmahnete cibuli, přihoďte česnek a po minutě i maso. Opékejte ho, dokud se zcela nerozpadne. Přidejte skořici, víno a 400 g rajčat. Přivedete k varu, snižte plamen a nechte probublávat půl hodinky. Pak vmíchejte petrželku, ochuťte solí a pepřem. Opečte na troše oleje lilky.

Udělejte si bešamel: máslo rozpusťte na pánvi, přimíchejte mouku, chvíli opékejte a pak zalijte mlékem, přidejte bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky kůry. Deset až patnáct minut povařte. Vyndejte pepř a bobkový list a osolte podle chuti. Do bešamelu rozmíchejte dvě vejce a sýr.

Začnete vrstvit do mísy: na dno dejte část lilků, na ně masovou směs, kolečka rajčat. Končit byste měli masovou směsí. Na ni vyskládejte kolečka brambor, přelijte bešamelem a pečte 30–40 minut.

reklama
reklama

Komentáře