Moje sladké tajemství

Dejte bakteriím padáka!

Většina z nás si myslí, že má takový systém úklidu a péče o domácnost, že škodlivé bakterie zkrátka nemají šanci. To je ale omyl. Přinášíme vám pár tipů, jak udržet domov opravdu čistý a předejít tak více či méně závažným zdravotním obtížím.

Reklamy často tvrdí, že praní prádla při nízkých teplotách zničí všechny bakterie, to ale není pravda. Tímto způsobem praní se mohou naopak šířit.

Ručníky a povlečení

Osušky a ručníky by se měly měnit nejlépe po dvou dnech používání. Po každém užití by se také měly nechat pořádně vyschnout, jinak se v nich budou bakterie rychle šířit. Zvýšenou pozornost byste měli také věnovat lůžkovinám, teplé vlhko, které se v lůžkovinách drží, bakterie a plísně přímo milují.

Abyste zamezili jejich množení, měňte ložní prádlo alespoň jednou týdně a perte ho při teplotě nad 70 °C. Ne každá textilie to snese, proto je důležité žehlení, které díky vysokým teplotám ke sterilizaci pomáhá.

Kosmetické štětce

Hebké štětce pro nanášení dekorativní kosmetiky zachytávají bakterie, kožní maz a odumřelé buňky. Následkem používání špinavého štětce je pak podráždění pokožky, které se projeví ucpáváním pórů, zarudlými skvrnami a vznikem akné.

Štětce byste měli prát každé dva až čtyři týdny, nejlépe ve vlažné vodě, do které přidáte trochu mycího prostředku. Posléze nechte štětec zcela vyschnout na čistém ručníku.

Mobilní telefon

Vaše ruce se během dne dotýkají mnoha různých věcí, na kterých ulpívají mikroby, takže ty se pak logicky dostanou i na váš mobilní telefon. Věděli jste, že na mobilu se může nacházet až desetkrát víc bakterií než na sedátku toalety? Mobilní telefon byste proto měli omývat každý den hadříkem navlhčeným dezinfekcí.

Kuchyňská houbička

Ty nejhorší patogeny z celé domácnosti se vyskytují na kuchyňské houbičce. Proto se doporučuje měnit ji pravidelně jednou týdně a každé tři dny ji dát na 30 vteřin do mikrovlnné trouby nebo ji přidat s nádobím do myčky na nádobí.

Podložka na cvičení

Při cvičení se na podložce zachytává obrovské množství nejrůznějších mikrobů. Pokud nemáte vlastní podložku a půjčujete si ji ve fitness studiu, výrazně se zvyšuje riziko, že chytnete bradavice, plísně nebo jiné kožní choroby.

Lepší je nosit si na hodinu cvičení vlastní podložku, kterou po každé lekci ošetříte antibakteriálním sprejem a necháte důkladně vyschnout.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden