Můj kousek štěstí

Děsíte lidi červenou pavučinou?

Kondici vaší pleti lze ovlivnit životním stylem a dobrou péčí.

Pleť žen kolem padesáti let mívá sklony k tvorbě rozšířených žilek a začervenání. Tenhle kosmetický problém se ovšem může vyskytnout v kterémkoli věku.

Popraskané červené žilky nebo časté začervenání v obličeji jsou sice jen drobnou vadou na kráse, mnohé z nás ale hodně trápí. Červené žilky se obvykle objevují v okolí nosu očí a na tvářích. Lze vzniku těchto „pavučinek“ a rudnutí předcházet? A co na ně platí?

Co je příčinou?

S věkem se pružnost cévních stěn snižuje, jemné kapilární cévy se rozšiřují a začínají praskat. V obličeji se najednou objeví nejdříve jednotlivé žilky, časem se ale mohou rozrůst v celá klubíčka nebo trvalé zarudnutí pokožky.

Ke zhoršování přispívají i vnější vlivy, například častý pobyt na slunci a dlouhé opalování. Také časté horké koupele nebo saunování mohou zarudnutím nahrávat. Nesvědčí jim však ani přílišný chlad – zimní měsíce tak představují pro kůži obličeje tu největší zátěž.

Vliv na vznik zarudnutí mohou mít i některé léky, hormonální změny a kouření, na vině je často dědičná dispozice. Citlivá pleť také špatně snáší přílišné prokrvení, které vzniká při požívání ostrých kořeněných jídel nebo alkoholu.

Speciální krémy určené pro velmi citlivou pleť jsou při červených žilkách nezbytností.

Jak jim lze předejít?

Stav pleti můžeme z velké míry ovlivnit životním stylem a péčí, kterou jí věnujeme. Snažte se vyhýbat přílišné teplotní zátěži i prudkým změnám teplot. Pokud si jednou za čas chcete horkou parní lázeň nebo saunu dopřát, alespoň po ní svou pleť hned ošetřete kvalitním hydratačním krémem.

Pokud má vaše pleť sklony k zarudnutí, pálivou omáčkou raději šetřete. Nepřehánějte to s kávou ani alkoholem, a až budete oslavovat s přáteli, zvolte místo tvrdého alkoholu raději vinný střik. V mrazech chraňte obličej hutnými krémy, případně si pořiďte přímo speciální krém proti začervenání pleti.

Co když už se objeví?

Jakmile se červené žilky na obličeji jednou objeví, není jejich léčba snadná. I po ní je pak třeba o pleť správně pečovat a snažit se jí navrátit bývalou pružnost. Budete-li udržovat vaši pokožku hydratovanou, zabráníte rozšíření dalších žilek a trvalému zarudnutí pleti.

Ani nejlepší krémy ovšem nedokáží popraskané žilky v obličeji odstranit přes noc. Pokud své pleti ale dopřejte každodenní výživu a necháte jí čas, aby se zregenerovala, mohou se červené žilky postupně zmírňovat.

Emulze s AHA kyselinami stačí jen pár kapek.

Nepodceňujte čištění pleti

Pro pleť v každém věku je nejdůležitější perfektní čištění dvakrát denně. Velmi dobře se osvědčily čisticí emulze s AHA kyselinami.

Nejprve pleť navlhčete vlažnou vodou, do dlaní nakapejte trochu emulze a pak si s ní jemně umyjte obličej včetně krku a dekoltu. Póry budou dokonale čisté a péče lépe pronikne do kůže.

Zároveň bude snadněji vázat vodu, což je pro její zdravý a krásný vzhled velmi důležité. Poté pleť zklidněte pleťovým tonikem. Nakonec použijte krém určený pro péči o hypersenzitivní pleť.

Maskovací manévry

Než se žilek zbavíte, můžete je zamaskovat krycím make-upem. Pokud jsou už opravdu hodně viditelné a neskryje je ani make-up, použijte na jejich zamaskování nejdříve zelený korektor, který nanesete na místa s žilkami a teprve potom jej jemným poťukáváním překryjete make-upem.

Účinným způsobem, jak se zbavit popraskaných žilek v obličeji, je laserový zákrok. Moderní lasery dovedou odstranit žilky, aniž by poškodily pokožku, pracují rychle a téměř bezbolestně.

Pomůže laserový zákrok?

Tento zákrok je ovšem nutné několikrát opakovat a ani tehdy není stoprocentní záruka, že se červené žilky znovu neobjeví. Místo lékařských zásahů je proto vždy lepší problémům předcházet a pečovat o svou pleť i celkové zdraví.

Víte, že...

•… červené žilky zhoršují prokrvující masky a napařovací zábaly?
•… pleť s červenými žilkami nevylepší chemický peeling?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden