Finská kalakukko

Suroviny na 4 porce:

2 bochníčky chleba (nebo chlebové těsto)

4 uzené sledě nebo makrely

100 g slaniny

1 velká cibule

špetka mletého pepře

1 šálek smetany

Postup:

Z bochníčků chleba (lze si připravit i chlebové těsto) odkrojíme patky a vydlabeme střídku.
Ryby vykostíme a nakrájíme cibuli. Slaninu umeleme a smícháme se střídkou, cibulí a rybím masem, opepříme a zalijeme šálkem smetany. Rybí směs vložíme do bochníků, uzavřeme patkami, položíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200–250 °C. Po 45 minutách kalakukko vyjmeme, zabalíme do alobalu a pečeme ještě dvě až pět hodin při poloviční teplotě. Pak vyndáme z trouby, přikryjeme utěrkou a necháme odstát. Jí se teplé i studené, zapíjíme podmáslím.

Extra tip:  Nádivku můžete podle chuti obměňovat. Finové pečou v chlebu se slaninou solené síhy a přidávají tuřín.

reklama
reklama

Komentáře