Gratinovaný květák se sýrem

Pochoutka nejen pro milovníky zapékané zeleniny se sýrem a bešamelem.

Potřebujete:

1 květák
1 hermelín
100 g nivy
50 g slaniny nebo šunky, 400 ml mléka
máslo
2 lžíce hladké mouky
špetku muškátového oříšku
tymián
sůl

Postup: 

1) Opraný květák rozdělte na větší růžičky a povařte je v osolené vodě do poloměkka. Pak je přendejte do zapékací misky a posypejte na kostičky nakrájenou slaninou nebo šunkou. Sýry nastrouhejte.

2) Z másla a mouky upražte světlou jíšku a postupně ji za důkladného míchání zalévejte mlékem, aby vznikla hladká směs. Pak do ní přidejte nastrouhané sýry, osolte a ochuťte muškátovým oříškem a tymiánem.

3) Květák se slaninou zalijte bešamelovou omáčkou a vložte do trouby vyhřáté na 200 ˚C. Nechte zapéct cca 25 minut dozlatova a podávejte třeba s bramborem.

reklama
reklama

Komentáře