Grilovaný květák s omáčkou z nivy

Suroviny na 4–6 porcí:

1 větší květák

50 ml olivového oleje

3 stroužky česneku

2 snítky bazalky

2 snítky petrželové natě

100 g másla

3 lžíce hladké mouky

vývar z květáku

200 ml smetany na vaření

100 g sýru s modrou plísní

muškátový oříšek

sůl

Postup:

Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě na skus. Vodu slijeme a ponecháme stranou, budeme ji potřebovat na zalití jíšky. Olivový olej smícháme s drceným česnekem, sekanou bazalkou a petrželkou. V této směsi necháme květák alespoň hodinu marinovat. Poté květák grilujeme dozlatova, během pečení potíráme zbylou marinádou. V rendlíku rozpustíme máslo, vmícháme mouku, osmahneme, za stálého míchání zalijeme šálkem květákového vývaru a smetanou, provaříme 10 minut, přidáme nastrouhaný sýr, znovu provaříme až je omáčka zcela hladká, podle potřeby naředíme vývarem nebo vodou, ochutíme muškátovým oříškem a solí. Růžičky květáku rozdělíme na talíře a přelijeme sýrovou omáčkou. Podáváme s vařenými brambory nebo pečivem.

reklama
reklama