Jahodovo-melounová polévka

Studené ovocné polévky jsou ideálním osvěžením pro horké letní dny.

Potřebujete:

200 g jahod, 600 g červeného vodního melounu, 100 ml sladkého dezertního vína, 50 g cukru krystal, 1 lžíci medu, 200 g zakysané smetany nebo kvalitní vanilkové zmrzliny, lístky máty nebo citronové meduňky na ozdobu

Postup:

1. Jahody zbavte stopek, pokrájejte na kousky, posypte cukrem a nechte 20 minut stát, aby pustily šťávu.

2. Šťávu z jahod slijte, přidejte víno a promíchejte. V kastrůlku se silnějším dnem svařte tekutinu asi na třetinu. Nechte ji zchladnout.

3. Do mixéru dejte jahody, šťávu svařenou s vínem, melounovou dužinu zbavenou jader a vše rozmixujte. Hotovou polévku doslaďte medem a nechte vychladit.

4. Vychlazenou polévku rozdělte na talíře, přidejte lžíci smetany či zmrzliny a ozdobte ji jahodami a lístky bylinek.

reklama
reklama