Jahodovo-rebarborový koláč

Příprava: 40 min. Cena za 1 porci: 120 Kč

Příjemně kyselá rebarbora dodá tomuto svátečnímu zákusku tu správnou šťávu.

Potřebujete:

● 750 g hladké mouky

● 230 g másla

● 500 g jahod

● 500 g rebarbory

● 100 g moučkového cukru

● 1 lžičku sušené pomerančové kůry

● 2 žloutky

● 1 lžíci krupicového cukru

● 2 lžíce bramborového škrobu

● 2 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

● 2 lžíce smetany

● sůl

Postup:

1. Z mouky, cukru krupice, pokrájeného másla a lžičky soli připravte drobenku. Přilijte 80 ml studené vody a vypracujte tužší hladké těsto. Rozdělte je na dvě části, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do chladničky.

2. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na třícentimetrové špalíčky. Jahody očistěte, nakrájejte na poloviny nebo na čtvrtiny a přidejte je k rebarboře. Přidejte moučkový cukr, pomerančovou šťávu, kůru a škrob. Důkladně promíchejte a nechte asi půlhodinu odležet.

3. Troubu rozehřejte na 180 °C. Jednu část těsta rozválejte na pomoučeném válu na tenkou placku a vyložte s ní koláčovou formu. Druhou rozválejte a nakrájejte na proužky asi 2 cm široké. Na těsto dejte jahodovo-rebarborovou náplň. Z proužků udělejte na koláči mřížku.

4. Žloutky rozmíchejte se smetanou a potřete jimi koláč. Koláč pečte v předem vyhřáté troubě asi 50 minut.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden