Moje chvilka pohody

Jak psa správně motivovat?

Jak dosáhnout radostného projevu psa, který bude s nadšením očekávat, jaký další povel vyslovíte a splní ho bez jakéhokoliv zaváhání?

Důležité je naučit psa, že se nové věci neučí proto, že musí, ale proto, že chce. Když pes stojí před rozhodnutím, jestli bude nadále s vámi cvičit poslušnost, nebo si půjde hrát támhle se psy na louku, vy musíte vždy zajistit, abyste byli zábavnější a pro psa v podstatě i „výhodnější“.

Základem motivace by měly být odměny. Zjistěte, co na vašeho psa nejvíce funguje, mohou to být pamlsky, hračky, nebo třeba kontakt s vámi.

Společné nadšení

Trénink by měl pro psa být něco zajímavého. Něco, na co je důvod se těšit a proč ho vyhledávat. Snažit se musíte především vy!

Na psy funguje také to, když během tréninku úplně změníte svůj přístup a tón hlasu. Snažte si trénink se psem užívat na 110 procent a své nadšení jim dávejte jasně najevo.

Mějte na paměti!

Před samotným tréninkem by měl být pes vyvenčený. Vyhnete se tak například tomu, aby vám na louce odbíhal, místo toho, aby se soustředil na vás. Pokud chcete pejska učit něco nového, může pomoci ho před samotným tréninkem malinko unavit.

Nikdy se psem necvičte, pokud máte špatnou náladu. Váš pejsek vnímá vás a vaše pocity mnohem více, než si dokážete představit a tak by trénink při vaší špatné náladě nemusel dopadnout vůbec dobře. Pes si všechny tyhle „špatné“ tréninky pamatuje a mění se tak jeho celkový postoj a chápání tréninku.

Různé druhy pamlsků

Většina psů ráda jí a jsou stále při chuti. Pro takové typy je nejobvyklejší oblíbenou odměnou malý kousek něčeho chutného, nejlépe intenzivně vonícího, za co by pes dal rád i svou duši.

Mělo by to být něco, co mu chutná opravdu mimořádně a co nikdy jindy, než za zvláště zdařilý cvik nedostane. Co se pamlsků týká, měli byste mít po ruce několik druhů, běžné podávejte za snadnější úspěchy a ty mimořádné si ponechte pro výjimečně příležitosti, když pes zvládne ty nejvíce obtížné cviky.

Oblíbená hračka

Dalším častým druhem odměny jsou balónky a přetahovadla všeho druhu (balónek na šňůrce, pešek, uzel, kůže). Psi se většinou rádi o hračky přetahují, zvláště, jsou-li k tomu od mládí hrou vedeni.

Chroničtí balónkáři však vyžadují zvláštní přístup. Odměnu jim nesmíte ukázat dříve, než dokončí požadovaný cvik. V opačném případě se na svůj úkol nedokážou soustředit, protože jejich pozornost je příliš rozptýlena očekáváním hračky.

Výborné jsou i takzvané děrované míčky, které spojují dva v jednom. Můžete totiž do nich vložit i větší pamlsky pro psy. Je rovněž skvělý k aportování i přetahování a prodává se v několika velikostech.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden