Můj kousek štěstí

Jak se bránit nachlazení a dalším nemocem

I obyčejné nachlazení dokáže pěkně znepříjemnit život. Stačí ale dodržovat pár jednoduchých zásad, díky kterým nemoci nebudou mít šanci.


Nejlepší ochranou před nachlazením, ale i chřipkou nebo obávaným koronavirem, je dobrá imunita. Proto nezapomínejte na její neustálé posilování. Jak na to?

Malé, ale šikovné


Zaměřte se především na dostatečný přísun vitaminu C, který chrání tělo před působením volných radikálů. Denně byste ho měli dostat do těla asi100 mg, což zhruba odpovídá například dvěma pomerančům nebo jedné paprice.


Nejlepší je právě v „čerstvé“ formě, tedy z ovoce a zeleniny – najdete ho třeba v citrusech, kiwi, černém rybízu, paprikách, kapustě, brokolici nebo kvašeném zelí. Dalším zásadním vitaminem je D.


V potravinách je ho málo, nejvíc ho obsahují tučné ryby, játra či vaječný žloutek, takže rozhodně neuškodí ho užívat i ve formě doplňků stravy. Pro imunitu jsou důležité i minerály, například zinek, a betaglukany, které obsahují některé houby, jako je hlíva ústřičná, droždí, mořské řasy nebo celozrnné výrobky z ječmene a ovsa.


Skvělé bylinky


Využijte pro podporu imunity i čerstvé bylinky, které můžete pěstovat celoročně i na okenním parapetu, například zelenou petrželku. Skvěle fungují i echinacea, rakytník nebo šípky. Ze kterých si můžete připravit lahodný čaj. Pokud nemáte bylinky z vlastních zásob, spolehněte se na doplňky stravy nebo čaje s jejich obsahem.

Starejte se o sebe


Pomůže i dodržování hygienických návyků, tedy mytí rukou pokaždé, když přijdete zvenku, a používání antibakteriálních gelů, které vás ochrání před bakteriemi a viry. Malé balení gelu můžete nosit i v kabelce, a mít ho tak kdykoli připravený pro okamžité použití.


Dobré rady


Vyhýbejte se pokud možno místům s vyšší koncentrace lidí.


Choďte na procházky do přírody, nadýcháte se okysličeného vzduchu, a pokud bude svítit slunce, načerpáte i nějaký vitamin D.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden