Moje chvilka pohody

Jak správně skladovat granule?

Vybrat vhodné a zdravé krmivo pro psa je prvním krokem. Druhým, a neméně důležitým, je pak i jejich správné skladování.

Správným skladováním zachováte přirozené aroma granulí či zabráníte nebezpečnému plesnivění, které může pejskovi zdravotně ublížit. Jaké jsou nejčastější chyby v uchovávání granulí?

Doba trvanlivosti

Lidé skladování často neřeší, protože si myslí, že když granule mají suchou konzistenci, tak se nemohou zkazit a vydrží věčně.

Což je ale velký omyl. Stejně jako lidské jídlo, tak i to zvířecí má limitovanou trvanlivost.

Pejsci mají také citlivé zažívání a prošlé granule mohou přinést nehezké zažívací potíže. Obecně granule mají expiraci 12 až 36 měsíců. To ale platí, pokud granule neotevřete, pak je jejich „životnost“ jen pár týdnů.

Do sklepa ne!

Lidé, kteří kupují velká balení granulí, často dělají tu chybu, že krmivo skladují v pytlích v garážích či ve sklepě. Přitom právě to jsou místa pro skladování vysloveně nevhodná, především díky časté vlhkosti, kterou mohou granule „nasát“.

Dalším problémem může být i specifická „vůně“ sklepa nebo garáže, kterou mohou granule snadno „načichnout“. A pejsci se svým specifickým čichem toto snadno poznají a granule pak nemusejí chtít konzumovat.

Raději menší balení

Pokud kupujete balení granulí s gramáží do 8 kg a ihned spotřebujete, tak byste se neměli expirace obávat. Ale mnoho páníčků kupuje granule ve velkém, takzvaně „do foroty“ a zde již může po nějaké době nastat problém.

Granule by se po otevření měly spotřebovat do dvou měsíců. Což především, pokud máte malá psí plemena, může být problém. Máte-li malého jorkšíra, tak se rozhodně nevyplatí kupovat balení po 30 kg. Ideální jsou balení do 10 kg.

Z pytle do barelu

Granule se doporučuje skladovat ve speciálních uzavíratelných barelech, které pomáhají granulím, aby si udržely svoji čerstvost i vůni. Nevhodné plastové pytle navíc mohou obsahovat nebezpečné a karcinogenní ftaláty (změkčovadla plastů), které pak při dlouhém skladování mohou přecházet do samotných krmiv.

Naštěstí mnoho výrobců již prodává granule například v papírových recyklovatelných pytlích. Ty jsou lepší nejen z ekologického hlediska, ale i z výživového.

Granule nemíchejte

Další častou chybou je také to, že když již granule skladujete ve speciálních barelech, tak při nákupu nových granulí barel jen dosypete. To je však špatně. Takto se pouze dostanou starší granule opět na samé dno zásob a hrozí jejich plesnivění i kontaminace čerstvých granulí.

Nádobu na granule také pravidelně myjte. Hromadí se v ní drobky a zbytky tuku z granulí a ty později mohou způsobit zkažení nových granulí. To samé by mělo platit i o misce na jídlo. Tu pejskovi pravidelně také myjte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden