Moje chvilka pohody

Jak správně vychovat psa

Neposlušný pes je vždy výsledkem nedostatečného či špatného výcviku ze strany majitele. Jaké zásady dodržovat, abyste měli vychovaného psa?

Každý pes se dá vycvičit a vždy je to k jeho prospěchu. A čím dříve s výcvikem začnete, tím lépe. Mladí psi jsou zvídaví a jsou neustále otevřeni novým zkušenostem. Díky tomu pejskovi hravě, ale důsledně vysvětlíte, co od něj očekáváte a jaké chování je nežádoucí.

Od začátku jasný směr

Při výcviku musíte zůstat vytrvalí a stálí. Hned na začátku si musíte ujasnit, jakým směrem se bude výchova ubírat a co vše štěněti dovolíte a co už ne. Pokud se svého vybraného směru budete držet, štěně brzy zjistí, kde je jeho místo a v dospělosti s ním nebudou žádné problémy. Psi, kteří se již v mládí naučí, kdo je doma šéf, to akceptují celý život.

Chůze na vodítku

Při výcviku voďte psa všude na vodítku, které nesmí být za žádnou cenu napnuté – ani z vaší strany, ani ze strany psa. Pokud budete psa přiškrcovat úzkostlivě u nohy, když jde okolo cizí velký pes, docílíte jen toho, že váš mazlík nabude pocitu, že ho ochuzujete o prostor, který by mohl využít k případné sebeobraně. Naopak, pokud si váš chlupáč s vodítkem cvičí, jak chce – napíná ho, když startuje po kočce, nebo naopak, když před někým utíká – je to jen známka toho, že neovládáte vy jeho, ale on vás. Pokud pes cukne vodítkem, vy odpovězte razantním prudkým tahem zpět, ať pes ví, že to, co dělá, se vám nelíbí. Jasně a zřetelně.

Jasné a srozumitelné povely

Psovi musíte dávat jednoznačné povely, které podpoříte intonací. Z vašeho hlasu nesmí být cítit strach, nervozita, hněv ani nejistota. Pečlivě promyslete, jak pojmenujete příkazy „sedni“, „ke mně“, „k noze“ (klidně můžete mít místo povelu „ke mně“ například „tady, tady“) a jaké k nim zvolíte vhodné gesto. Používejte tyto příkazy a gesta vždy stejná. Pro trénink základní poslušnosti jsou nepostradatelné krátké věty a jednoznačné pokyny, vždy spojené se stejnou řečí těla.

Cvičte pořád

Jakmile pejska pokyn naučíte, práce pro vás nekončí. Stejně jako lidé, i psi můžou pozapomenout, zejména pokud s ním povel dlouho necvičíte. Řiďte se proto příslovím „opakování je matka moudrosti“ a každý den potrénujte základní povely jako je „ke mně“, „sedni“, „zůstaň“ a podobně.

Hodně chvalte

Nestačí říct jen: „Šikovný pejsek.“ Pokud se psovi cvik povede na jedničku, musí z vás nadšení přímo tryskat. Rozplývejte se, dělejte nadšené obličeje, radikálně změňte intonaci hlasu, pomazlete se s ním, hoďte mu míček nebo mu dejte oblíbený pamlsek. Hafan musí mít skutečně pořádnou motivaci.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden