Moje sladké tajemství

Kachní prsa se švestkovou omáčkou

Šťavnatá prsíčka s křupavou kůžičkou a přelivem ze švestek. Kdo by tuto lahodu nemiloval? Vyrobte si ji krok za krokem s námi.

Suroviny:

2 ks kachních prsou

pepř

sůl

Na omáčku:

300 g kompotovaných švestek bez pecek

100 ml červeného vína

2 lžíce švestkových povidel

2 lžíce třtinového cukru

2 stroužky česneku

pepř

sůl

Krok za krokem:

1. Na omytých a dobře osušených kachních prsíčkách uděláme podélné zářezy do kůže, ale neprokrojíme až k masu, aby při opékání nevytekla šťáva a maso se nevysušilo.

2. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, na pánvi opečeme nejprve kůží dolů, pěkně do křupava, a pak i ze všech zbývajících stran, dohromady cca 8 min.

3. Přendáme se dvěma lžícemi výpeku do pekáčku, přikryjeme alobalem, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 15–20 min.

4. Do pánve se zbytkem výpeku přidáme nasekaný česnek, zlehka opečeme, přidáme třtinový cukr, rozpustíme na karamel, zalijeme červeným vínem a dobře rozvaříme.

5. Do karamelového základu přidáme švestková povidla a švestky, osolíme, opepříme a pomalu necháme zredukovat do konzistence husté omáčky.

6. Maso z trouby vyndáme, necháme odpočinout, nakrájíme na plátky a podáváme se švestkovou omáčkou. Jako přílohu můžete zvolit šťouchané nebo pečené brambory.

Vepřová líčka na červeném víně

Chcete si připravit opravdu slavnostní jído? Pak máme pro vás skvělý tip Marka Hosnedla, šéfkuchaře restaurace Masaryčka (www.masaryckarestaurace.cz). Jeho líčka na víně se rozplývají na jazyku!

Suroviny:

1 kg vepřových líček

50 g vepřového sádla

70 g hladké mouky

120 g mrkve

70 g celeru (bulva)

70 g petržele nebo pastináku

220 g slaniny

90 g cibule

10 g česneku

40 g celeru řapíkatého

20 g protlaku rajčatového

5 kuliček nového koření

8 kuliček pepře černého (celý)

4 lístky vavřínu

40 g másla

50 g cukru krupice

0,75 l červeného vína (čím kvalitnější, tím lepší omáčka)

sůl, pepř

Postup:

Vepřová líčka opepříme nejlépe čerstvě namletým pepřem, osolíme, pomoučníme hladkou moukou a zprudka na sádle orestujeme.
Poté je vyjmeme a na vzniklém výpeku orestujeme kostky mrkve a celeru do zlatavé barvy.

Přidáme divoké koření – tedy nové koření, vavřín a celý pepř, slaninu nakrájenou na nudličky, cibuli, česnek, řapíkatý celer, cukr a orestujeme do tmavého základu.

Nakonec do základu vmícháme rajčatový protlak, podlijeme jej červeným vínem, které necháme lehce odpařit od alkoholu a následně vložíme zpět opečená líčka.

Vše přendáme do pekáčku, dle potřeby podlijeme vývarem, tak, aby líčka byla ze ¾ ponořena, vložíme do trouby a zakrytá je dusíme při 135 °C 3,5 hodiny. Měkká líčka vyjmeme z hrnce, omáčku přecedíme a část zeleniny do ní propasírujeme.

Omáčku dle potřeby svaříme do požadované konzistence, případně ji můžeme lehce zahustit jíškou, dochutíme solí a pepřem a na samý závěr varu vmícháme máslo na zjemnění. Podáváme s bramborovým pyré a pečenou zeleninou.

Marek Hosnedl nám na závěr dal i něklik tipů. „Osobně divoké koření a hrubou mořskou sůl dávám do základu, abych vytvořil tzv. kostru jídla. Líčka není potřeba nějak extrémně čistit, avšak pokud tak učiníte, tak si z ořezků a šlupek z použité zeleniny můžete udělat vývar na podlití. Omáčku můžete zesílit redukcí z červeného vína.“

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden