Moje chvilka pohody

Když pejska trápí kašel

Viry útočí jak na lidi, tak na zvířata. Poradíme vám, jak chorobám z nachlazení u psů předcházet a co dělat.

Nejvíce se nachlazení projevuje takzvaným psincovým kašlem, ten je kapénkovou infekcí, takže si ji pejsci přenáší mezi sebou olíznutím, očicháním nebo i kontaktem místa, kde nemocný pejsek vykonal potřebu. Jak psincový kašel rozpoznat a jak ho co nejrychleji vyléčit, aby se nerozvinul v rizikový zápal plic?

Nejčastější projevy

V počátku postihuje psincový kašel především horní cesty dýchací, ale ve vážnějších případech může postihnout i dolní cesty dýchací. V nejhorším případě se u psa rozvine až v zápal plic. Charakterizuje se akutním nástupem suchého dráždivého kašle, který může vyvolávat až záchvaty.

Někdy můžete u psa pozorovat i výtok z očí a nosu. Pokud u psa současně pozorujete horečku, apatii, vlhký kašel, případně zhoršené dýchání, okamžitě navštivte veterináře. Pokud je pes nemocný delší dobu, má dlouhé záchvaty kašle a připojila se také horečka, běžte k veterináři, který nasadí antibiotika.

Posilněte imunitu

Léčba je podobná jako u lidí s nachlazením a rýmou. Chce to podpořit imunitu, klid a teplo. U zdravého psa trvá uzdravení přibližně sedm až deset dní. U štěňat, psích seniorů a nemocných psů může být průběh nemoci komplikovanější a delší, protože mají oslabený imunitní systém a hůře se s nemocí vyrovnávají.

Podpořte pejskův imunitní systém tím, že mu dočasně zvýšíte příjem vitaminů, hlavně vitaminu C. Výborným pomocníkem na kašel je také jitrocelový sirup (bez cukru!), jenž tlumí kašel, čímž průběh onemocnění zmírňuje. Vyzkoušet můžete rovněž sirup z echinacey, který účinně zklidňuje hrtan.

Kvalitní spirulina obsahuje široké spektrum vitaminů ve své přirozené podobě. Navíc podporuje imunitu a urychluje uzdravení. Pejskovi ji můžete přidávat do krmení. V neposlední řadě můžete vyzkoušet aromalampu. Nakapejte do ní meduňkový olej. Vhodné je i lehce zvlhčit místnost. Během topného období postačí přehodit přes topení mokrý ručník.

Jaký nastolit režim

Pokud průběh nemoci není příliš závažný, je dobré nechat pejska v klidu a teple, chodit s ním na krátké procházky pouze k vykonání potřeby. Doma by měl mít pes pelíšek na teplém místě.

Nedávejte mu do misky na pití příliš studenou vodu. Krmení volte spíše mokré – konzervy nebo pokud trváte na granulích, pokropte je pejskovi masovým vývarem.

Myslete na prevenci

V rámci prevence by měl pejsek dostávat celoročně kvalitní stravu a dbát byste měli také na to, aby neměl přebytečná kila navíc, protože tělo psů s nadváhou má horší obranyschopnost.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden