Můj čas na kafíčko

Když se angína zkomplikuje

Léčba obvyklého virového onemocnění nemusí jít vždy hladce. Na co si dát pozor? Angína patří mezi častá onemocnění. Zánět mandlí se dá naštěstí velmi dobře léčit klidem na lůžku a antibiotiky. Někdy se však mohou objevit komplikace. Jednou z nich je absces.  

Váček plný hnisu
Berete léky, ale vaše teplota neklesá tak, jak by měla. Bolest v krku přetrvává nebo je dokonce větší, obtíže při polykání neustupují a krk je stále oteklý a bolavý. S takovými příznaky je pravděpodobné, že se v krční mandli vytvořila dutina vyplněná hnisem. Pokud máte podezření na tuto komplikaci, ihned zamiřte k lékaři. Absces totiž může člověku přivodit i otravu krve, která mívá, sice zřídka ale přece, fatální důsledky.

Skalpel a léky
V první řadě je důležité odstranit nahromaděný hnis. Lékař absces jednoduše, většinou pouze v místním umrtvení, rozřízne a nechá obsaženou tekutinu odtéct. Někdy stačí jeden zákrok, jindy je nutné dutinu opakovaně čistit nebo do ní dokonce vložit trubičku, kterou tekutina odtéká ven. Po zákroku se pacientovi podávají antibiotika a léky proti bolesti, krk se v oblasti abscesu rovněž může chladit studenými obklady. V závislosti na celkovém stavu pacienta je zákrok proveden buď ambulantně nebo po něm následuje hospitalizace.
U vážných případů je nutné podávání antibiotik nitrožilně a pečlivé sledování zdravotního stavu pacienta. I v případě, že byl zákrok proveden ambulantně, je pacient poučen, aby při zhoršení stavu ihned vyhledal lékaře.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden