Můj čas na kafíčko

Když štítná žláza správně nefunguje

Nepodceňujte příznaky nemoci a začněte s léčbou včas, jinak zanechá následky!

Obvykle se jedná buď o sníženou (hypotyreóza), nebo zvýšenou (hypertyreóza) funkci štítné žlázy. Ženy těmito zdravotními problémy trpí až osmkrát častěji než muži.

Počáteční příznaky, jako jsou například únava nebo zimomřivost, bývají nenápadné a snadno je přehlédnete. Přitom správná funkce ovlivňuje metabolismus, energetickou rovnováhu a další důležité procesy v těle.

Ospalost patří mezi nejčastější příznaky onemocnění štítné žlázy.

Dopřejte si dostatek jódu

Aby štítná žláza dobře fungovala, potřebuje dostatek jódu. Ten v naší stravě dost chybí. Jeho hlavním zdrojem jsou mořské plody, ryby a řasy.

Kromě toho je také obsažen v mléce, mléčných a masných výrobcích, obohacuje se jím kuchyňská sůl, jódová sůl se dává třeba do pečiva a některých druhů sýrů.

Vyšetření se nemusíte bát

Při podezření na onemocnění štítné žlázy se provádí základní vyšetření žlázy v ordinaci praktického lékaře. Ten napřed pohledem prozkoumá krk, následně jej lehce prohmatá a požádá vás, abyste polkli. Přitom sleduje, jak se štítná žláza pohybuje.

Při podezření na její poruchu či onemocnění vám odebere vzorek krve na rozbor, z kterého určí diagnózu. Vyšetření v ordinaci endokrinologa se provádí ultrazvukem.

Snížená funkce žlázy

Mezi příznaky snížené funkce štítné žlázy patří zvýšená ospalost, únava, zimomřivost, svalová slabost, chladná a suchá kůže, zpomalení srdeční činnosti, v těžších případech může dojít k poklesu libida, většímu vypadávání vlasů, poruchám menstruačního cyklu a paměti.

Dá se léčit dodáním hormonu pomocí tablet, které je nutné užívat celoživotně, i když se cítíte dobře. Při včasné diagnóze a správné léčbě onemocnění nezanechá následky.

Když je hormonů příliš

Když je funkce štítné žlázy zvýšená, je v těle silnější koncentrace jejího hormonu a jedná se o autoimunitní onemocnění. Může být způsobené i nezhoubným nádorem štítné žlázy. Mezi příznaky patří poruchy srdečního rytmu, bušení srdce, nespavost, únava, úbytek svalů, hubnutí a slabost, pocení, řídnutí vlasů, poruchy menstruace a plodnosti, pálení, slzení a bolest očí (někdy bývají vypouklé).

Léčba se určí podle příčiny nemoci. Podávají se léky snižující tvorbu hormonů štítné žlázy a léky blokující nepříznivý vliv hormonu na srdce, tzv. betablokátory. Pokud ani po dlouhodobé léčbě nedojde k úpravě stavu, je třeba operace nebo léčba radiojódem.

Co vám pomůže?

Máme pro vás skvělý recept! Omyjte a nakrájejte 5 citronů, přidejte asi 30 stroužků česneku. Vše rozmixujte a směs zřeďte 1 l vody. Nechte přejít varem a odstavte.

Tekutinu sceďte a nalijte do lahve s lžičkou alkoholu, který směs konzervuje a chrání před plísní. Skladujte v lednici. Pije se 1 štamprle ráno na lačno. Směs podporuje činnost štítné žlázy, a omlazuje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden