Křehké francouzské profiteroles

Francouzský dezert připomínající naše větrníky se podává v misce přelitý čokoládou.

Suroviny na 6 porcí

Na těsto - 120 g másla - 500 ml vody - špetka soli - 6 vajec - 250 g hladké mouky - pečicí papír

Na krém - 1 litr mléka - 1 citronový cukr - 190 g krupicového cukru - 8 žloutků - 80 g hladké mouky

Na polevu - 200 ml smetany - 200 g hořké čokolády

Postup

1. V hrnci zahřívejte vodu s máslem. Až začne vřít, přisypte mouku a sůl a umíchejte hladké nelepivé těsto. Až těsto vychladne, vmíchejte do něj všechna vejce. Cukrářský sáček naplňte těstem a na plech, vyložený pečicím papírem, vytlačte malé kopečky. Pečte 20 minut při 180 °C.

2. Mléko zahřejte. Žloutky vyšlehejte s oběma cukry a pak i s mlékem. Vmíchejte mouku a šlehejte, dokud krém nezhoustne. Krémem naplňte bochánky.

3. Smetanu přiveďte téměř k varu, odstavte a nasypte do ní nalámanou čokoládu. Míchejte do rozpuštění. Pak bochánky polijte.

reklama
reklama