Kuře plněné pohankou

Pohostěte celou rodinu tradičním pečeným kuřetem s netypickou pohankovou nádivkou.

Suroviny na 6 porcí - 1 celé kuře - sůl, pepř - 1 hrnek pohanky - 2 červené cibule - máslo - 1 mladá cuketa - 1 větší mrkev - 300 g žampionů nebo lesních hub - 1 lžíce sekané čerstvé petrželky - 100 ml bílého suchého vína - 100 ml vody

Postup

1. Kuře zevnitř i zvenku omyjte a osušte. Pak ho osolte a opepřete. Pohanku zalijte vodou a nechte asi 20 minut namáčet.

2. Připravte si nádivku. Cibule oloupejte a pokrájejte nadrobno. Cuketu očistěte a pokrájejte na malé kousky.

Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na pánvi rozpalte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte cuketu a mrkev a krátce poduste. Přidejte oloupané a nadrobno pokrájené žampiony nebo lesní houby a nabobtnalou pohanku. Na mírném plameni, za občasného míchání duste asi 10 minut. Nakonec vmíchejte petrželku.

3. Kuře naplňte připravenou nádivkou a pak otvor zašijte nebo upevněte špejlemi. Kuře dejte do vymazaného pekáčku prsy nahoru, položte na něj několik plátků másla a podlijte vodou a vínem.

4. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na zhruba 80 až 90 minut. Občas polijte šťávou.

reklama
reklama

Komentáře