Moje sladké tajemství

Lahodné sicilské arancini („arančiny“)

Tyto rýžové koule vznikly na Sicílii před několika stovkami let. Původně se jedalo o způsob, jak zpracovat zbytky italského rizota, které ohříváním ztrácí svou specifickou krémovou konzistenci. V dnešní době jsou však arancini považovány za jeden z pilířů italské kuchyně.

Suroviny:

Na náplň:

 300 g mletého masa

 1 cibule

 3 lžíce rajčatového protlaku

 2 lžíce olivového oleje

 100 ml červeného vína

 100 g mraženého hrášku

 1 mozzarella

 sůl

 pepř

Na koule:

 400 g kulatozrnné rýže (arborio nebo carnaroli)

 4 vejce

 50 g másla

 100 g strouhaného parmazánu

 ½ lžičky šafránu

 100 g strouhanky

 slunečnicový olej na smažení

Krok za krokem:

1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, vložte do pánve mleté maso. Několik minut ho opékejte a poté přidejte rajčatový protlak, mražený hrášek, přilijte červené víno, osolte a opepřete.

2. Směs přikryjte pokličkou a nechte asi půl hodiny vařit na středním plameni. Pak dejte pokličku stranou a nechte ragú ještě
10 minut vařit nezakryté. Odpaří se tak veškerá tekutina a získáte požadovanou hustou konzistenci.

3. Rýži vsypte do 700 ml vroucí osolené vody, přidejte mletý šafrán a uvařte ji doměkka. Přidejte strouhaný parmazán, na kousky nakrájené studené máslo a dvě vejce. Promíchejte a nechte vychladnout.

4. V jedné misce rozšlehejte zbylá vejce, ve druhé strouhanku. Mozzarellu natrhejte na malé kousky. Z rýžové kaše tvarujte namočenýma rukama placičky, naplňte je ragú, vložte do nich kousek mozzarelly a zabalte.

5. Hotové koule velikosti tenisového míčku obalujte v rozšlehaném vejci a ve strouhance. V pánvi rozpalte asi 5 cm slunečnicového oleje.

6. Do něj vkládejte arancini a ze všech stran je osmažte dozlatova. Usmažené koule položte na papírovou utěrku, abyste se zbavili přebytečného oleje. Arancini jsou nejlepší ještě teplé!

Tip:

Chcete-li připravit rychlejší verzi, místo ragú můžete použít kousek mozzarelly zabalený do plátku prosciutta.

Lilková parmigiana s ragú („parmidžijana“)

Pokud si při přípravě arancin uvaříte větší množství masového ragú, druhý den z něj můžete za půl hodinky vytvořit skvělý oběd, na kterém si pochutná celá rodina. Lilková parmigiana patří mezi klasiku jihoitalské kuchyně.

Suroviny:

 300 g masového ragú

 2 velké lilky

 2 koule mozzarelly

 100 g parmazánu

 2 lžíce mouky

 2 lžíce olivového oleje

 sůl

 bazalka na ozdobu

Postup:

✔ Lilky podélně nakrájejte na plátky tenké asi 5 mm, lehce je osolte a nechte na papírové utěrce tzv. vypotit. Po pár minutách z nich setřete vodu a lehce obalte v mouce.

✔ Vkládejte je do rozpáleného oleje a smažte. Po usmažení je opět položte na papírovou utěrku, abyste se zbavili přebytečného tuku.

✔ Plátky lilku vyskládejte v jedné vrstvě do zapékací misky, přelijte masovým ragú, posypte lžící parmazánu a poklaďte plátky mozzarelly. Takto pokračujte do té doby, než vám dojdou suroviny.

Ve vrchní vrstvě vynechte mozzarellu, ragú pouze bohatě zasypejte parmazánem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 20 minut. Podávejte nakrájené na kusy a ozdobené čerstvou bazalkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden