Lotrinský koláč

Suroviny:

300 g hladké mouky

6 vajec

150 g másla

200 g anglické slaniny

125 g crème fraîche (můžete použít zakysanou smetanu, ale je kyselejší)

100 g výrazného sýra vcelku (například gruyére, ementál, gouda)

špetka muškátového oříšku

mletý pepř

sůl

•Do mísy prosejte mouku, přidejte změklé máslo a špetku soli a vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte v lednici alespoň dvě hodiny odležet.

• Poté těsto vyválejte a vložte do kulaté formy o průměru 30 centimetrů. Okraje začistěte a dno propíchejte vidličkou.

• Překryjte pečicím papírem a na něj vysypte fazole. Tím dno zatížíte. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 15 minut. Korpus vyndejte z trouby a opatrně odstraňte papír s fazolemi.

• Slaninu nakrájejte na nudličky a nasucho opečte dozlatova. Můžete ji ještě dát okapat na kuchyňskou utěrku. Poté ji rovnoměrně rozprostřete na těsto a posypte vše nastrouhaným sýrem.

• Zbylá vejce promíchejte s crème fraîche, přidejte špetku muškátového oříšku, opepřete je a osolte dle chuti a nalijte do formy. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20−25 minut.

Quiche lorraine prý jako první upekl pekař v Nancy už v 16. století. Jestli je to pravda, nevíme, ale Francouzům chutná, a tak se v rodinách s mírnými obměnami peče i dnes. Dá se jíst teplý i studený a poslouží vám jako chutná večeře i příjemná svačinka.

reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden

reklama