Můj kousek štěstí

Lze hubnout vleže?

Sklenice vlažné vody každé ráno má příznivý vliv na činnost ledvin.

Trápí vás hromadění tuku v oblasti břicha? Možná máte přetížené ledviny. Vyzrajte nad tím jednoduše a zdravým způsobem.

Povzbuďte ledviny

Hlavním úkolem ledvin je vylučování odpadních látek, regulace množství vody v těle a udržování rovnováhy vnitřního prostředí. Pokud je jejich funkce omezena, nefunguje dostatečné odvádění odpadních látek z těla a zvyšuje se tak jejich koncentrace v krvi.

Tyto látky se ukládají v tukových zásobách, které se hromadí v podkoží a poté přibíráme na váze. S postupujícím věkem jde bohužel o běžný jev. Má to dopad nejen na ledviny, ale na zdraví celkově.

Jak si s tím poradit? Začněte pravidelně cvičit jednoduchou sestavu. Aktivujete tak metabolismus a přispějete ke správnému fungování ledvin.

Stačí pár cviků, které budete provádět každý den, vždy 2–3 hodiny po jídle. Správně dýchejte a cvičte ve svém tempu.

Během cvičení nebo hned po něm budete mít nutkání močit, což je známkou toho, že jste cvičili správně. Každý cvik provádějte cca 30 – 40 sekund.

V žádné fázi cvičení nezapomínejte pravidelně a hluboce dýchat.

1. Nádech a výdech

Lehněte si na záda, pokrčte nohy v kolenou s chodidly na zemi. Pak nohy lehce protřepávejte. Druhý cvik je ve stejné poloze.

Patami lehce „bubnujte“ do obou hýždí, pak skrčené nohy položte chodidly opět na zem a několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Během dýchání si dlaně vložte pod záda na ledviny a při každém výdechu byste měli vnímat v dlaních tlak, kterým na ledviny působíte.

2. Dlaně vzhůru, nohy vzhůru

Při dalším cviku pokrčte nohy v poloze na zádech k břichu a střídavě se chodidly dotýkejte podlahy. Pak položte chodidla na zem, ruce položte podél těla dlaněmi vzhůru a vydýchejte se. Pak zvedněte nohy vzhůru kolmo k tělu a ve vzduchu je lehce protřepávejte.

Tak zaktivujete metabolismus a zvýšíte průtok krve do ledvin. Nakonec přitáhněte jednu nohu kolenem k hrudi a druhou natáhněte do dálky. V té poloze se prodýchejte a pak nohy vyměňte.

3. Protáhněte se

Následuje protahovací cvik, kdy ve stejné poloze položíte pokrčenou nohu kolenem směrem dovnitř na zem, pak ji vrátíte zpět a totéž provedete s druhou nohou. Cvičte ale jen v rozsahu, který vám tělo povolí. Při pravidelném provádění cviku se postupem času uvolní kyčelní klouby.

Pak se opět vydýchejte s rukama položenýma na ledvinách a poté se uvolněte – obě nohy pokrčte v kolenou a přitáhněte si je k bradě. V této pozici chvíli zůstaňte a zhluboka, pomalu a klidně dýchejte.

4. Tělo se vám odvděčí

Nakonec položte pokrčené nohy chodidly na zem a odpočívejte. Dlaněmi několikrát hlaďte přední část těla směrem od prsou až k pánevnímu dnu.

Zhluboka dýchejte a představujte si, jak nahromaděný tuk na břiše odstraňujete. Brzy se dočkáte plochého bříška a budete se cítit mladší a vitálnější.

Dobré rady

•… zdravými ledvinami proteče každou minutu asi 1 l krve?
•… ledvinám svědčí i čaj z kopřivy, lípy či řebříčku?

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden