Můj čas na kafíčko

Malá sluníčka dokážou i léčit!

Kvetou od půlky dubna do konce května a zahrádkáři je považují za plevel. Přitom skrývají spoustu prospěšných látek. Jak je můžeme využít?

Listy mladých rostlin smetanky čili pampelišky lékařské, trhané ještě před kvetením, se báječně hodí na zpestření zeleninových salátů. Látky v listech obsažené udržují zdravé močové cesty, čistí tělo od škodlivin, prospívají játrům a podporují trávení.

Jíst lze i omyté a nakrájené stvoly, (pokud pominete zpočátku hořkou chuť). Využít můžete také kořen, čaj z něj působí povzbudivě a pročišťuje krev.

Z květů se zase dělá výborný pampeliškový med, spíše sirup. Vyrobíte si ho snadno, je chutný a mimořádně zdravý, jen alergici by s ním měli být kvůli obsahu pylu opatrní.

Jak si vyrobit pampeliškový med?

Potřebujete:

300 květů pampelišek (200–250 g) šťávu ze 2 citronů 0,8 l převařené vody  1,5 kg přírodního cukru

Postup:

1. Pampeliškové květy (nasbírané nejlépe v čistém, nezamořeném prostředí, nikoli u silnice apod.) důkladně opláchněte, nechte okapat a vložte do hrnce.

Přidejte citronovou šťávu, zalijte vodou a asi 5 minut vařte na mírném ohni. Voda se zbarví pylem do světle hnědé barvy. Nechte zchladnout a uložte do chladné a temné místnosti na 1 den.

2. Následující den pampeliškovou šťávu sceďte přes čisté pláténko do hrnce a přidejte do ní cukr. Zahřejte (neměla by bublat) a táhněte asi 20 minut, dokud se cukr nerozpustí a tekutina nezíská karamelovou barvu a medovou konzistenci.

3. Vzniklým sirupem naplňte čisté sterilované skleničky po okraj, okraje důkladně otřete a sklenice pevně uzavřete. Pak je otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte na temném a chladném místě.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden