Moje chvilka pohody

Manžel mě potřebuje, aby mohl žít

Manžela postihla v jeho 50 letech mozková příhoda. Během několika okamžiků se mi zhroutil svět a změnila se mi ze dne na den úplně měřítka hodnot.

Manžel ležel nějaký čas v kómatu a já řešila, co budu dělat, když zemře a co budu dělat, když nezemře. Bojovala jsem s nemocí mého muže, lékaři, úřady jen s pomocí mých sester, kamarádek a našeho syna, který měl v té době malé děti a minimálně času.

Po čtyřech měsících jsem si odvezla domů naprosto nehybného člověka, který dle lékařů neměl žádnou šanci na zlepšení zdravotního stavu. Přesto se podařilo nemožné. S pomocí péče a rehabilitace domácí sestry se manžel po roce sám najedl, hýbal, chodil a, i když dost obtížně, i mluvil.

Dokázala jsem se poprat se zdánlivě neřešitelnými problémy a jsem si jistá, že můj muž by to nedokázal. Z člověka, kterého neustále cosi rozčilovalo, se stalo radostné děcko. Děcko, které miluje život. Děcko, které mne miluje a také potřebuje, aby mohlo žít.

Musela jsem řešit existenční problémy Výsledkem mého naprostého vyčerpání byl fakt, že mne propustili z nové práce s vysvětlením, že to dělají jen proto, abych se mohla o nemocného muže lépe starat. Tímto „dobrým skutkem“ se naše příjmy ztenčily na čtvrtinu.

Musela jsem řešit existenční problémy

Abych nás vůbec uživila a nedostala se tak do finančního propadu. Zůstala jsem v domácnosti a pobírala směšný příspěvek na péči a nesměla si proto přivydělávat víc, než mi určil stát.

Kamarádka mi navrhla, abych šla prodávat na čtyři hodiny do prodejny nábytku v Labuti. Tento krok, který jsem zpočátku brala jako hodně velké ponížení v mé dosavadní praxi, byla pro mne nejlepší antidepresivní terapie.

Páté patro Labutě, plné nábytku, milých, usměvavých a veselých prodavaček a milých zákazníků, byla pro mne očisťující kůrou. Nastoupila jsem v červnu. Tím se otevřela i možnost vyjít kdykoliv na terasu, která, i když už dávno nepřipomínala její zašlou slávu, byla oázou v centru Prahy.

Schůzka naslepo

Jednu o dost mladší kolegyni opustil po deseti letech partner. Přirozeně to nesla dost těžce. Při listování denního tisku jsme jí proto hledaly v inzerátech náhradu a úžasně jsme se při tom bavily.

Našly jsme dva adepty. Sešla se s prvním a bylo rozhodnuto. Její srdce se rozhořelo a láska jako trám byla na světě. Nicméně se ozval i druhý náhradník. Řekla mi: „Když sis to vymyslela, tak si na to rande jdi sama!“ Tak jsem šla na schůzku v zastoupení s mužem, který měl v popisku Nejsem žádný ideál.

Hledal ženu i s dítětem ve vlastní péči. Byla jsem rozhodnuta, že se mu jen omluvím a vše vysvětlím. Přišel mladší, menší muž, s mírnou nadváhou a začínající pleší. Klasický svobodný mládenec. Vůbec mě na první pohled nezaujal.

Nicméně se ukázalo, že je to neuvěřitelně milý a zábavný společník. Strávila jsem s ním dvě hodiny. A trval na tom, že se musíme znovu setkat!

Potřebovala jsem přítele

Hodně jsem váhala. Ale byla jsem v situaci, kdy většinu stejně starých žen jako jsem já, sex s manželem fakt už tolik nebaví, ale to neznamená, že je nebaví vůbec. V mém případě se zdálo, že pro mne jakékoliv intimní chvilky skončily úplně.

Potřebovala jsem se odreagovat a nabrat síly do dalších dnů. Potřebovala jsem přítele, o kterého bych se mohla opřít! A protože jsem nebyla už ta křehká květinka, o kterou se muži chtějí starat, tak jsem jeho nabídku na občasné schůzky přijala.

Díky němu jsem mohla odejít z domu někam do restaurace na oběd nebo večeři, na kávu, jít do kina, divadla, anebo jen tak, na procházku. Díky němu jsem v padesáti letěla poprvé letadlem! Byla jsem s ním v Řecku a ve Španělsku.

Velká láska mé tehdejší kolegyně dávno vyhasla. U mne, asi proto, že nešlo o žádný ideál, trvá. Je nezištným přítelem, jak pro mne, tak mého muže již sedm let.

Blažena P. (56), Praha

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden