Můj kousek štěstí

Máte jenom jedny nervy!

Boj proti stresu? Zívačka...

Známe to určitě všichni, něco se nedaří, někdo nás rozčilí, někam spěcháme a trčíme v zácpě… Jsme zkrátka ve stresu.

Pokud stres vzniká často, nebo trvá příliš dlouho, má to dopady nejen na naše nervy, ale i na celkový zdravotní stav. Naučte se mu bránit!

Co se děje v těle při stresu

Stres sám o sobě není zlý, spouští v našem těle mechanismy, kterými nás vybavila příroda k reagování na ohrožení života, tedy bojem, nebo útěkem. Tyto procesy ale probíhají bez ohledu na to, zda stres skutečně vyvolalo blížící se nebezpečí, nebo jen nepříjemná situace.

Bojem ani útěkem dnes na stresové situace reagovat nelze, stres se tak hromadí a bývá příčinou vzniku civilizačních onemocnění od srdečně-cévních nemocí až po sníženou imunitu.

Jak se rychle zbavit stresu

Vliv stresu na náš organismus závisí zejména na tom, jak se k dané stresové situaci postavíme a jak ji prožíváme. A toto prožívání můžeme sami ovlivnit. Existuje vícero možností, které při okamžitém stresu fungují. Pojďme se na ně podívat blíže.

Vitamin C není jen v citrusech, hodně ho mají papriky, brokolice, zelí a další zelenina i ovoce.

Rozdýchejte ho

Akutní stres obvykle doprovázejí nepříjemné fyzické projevy, jako například tlak na hrudníku nebo rychlé mělké dýchání. Častá rada pro zklidnění zní „dýchej zhluboka a počítej do deseti“. A opravdu to na stres platí.

Když se tedy ocitnete ve stresové situaci, zkuste se jako první soustředit na svůj dech a jednoduše ho zklidněte. Toho dosáhnete tak, že se šestkrát sedmkrát za sebou vědomě, pomalu a hluboce nadechnete nosem, natáhnete co nejvíc vzduchu.

Pak na dvě sekundy dech zadržíte a poté prudce a rychle vydechněte ústy. Napětí se během chvilky zbavíte také pomocí zívání a protahování.

Začněte kroužit rameny a protřepejte si ruce. Potom otevřete ústa a nadechujte se. Při nádechu začněte zívat a zívnutí dokončete při výdechu.

Zklidňující vůně

Náš čich je spojen s nejstaršími částmi mozku, kde sídlí také řídící centrum pro emoce. Určité vůně ve vás proto snadno vyvolají nejrůznější pocity. Při pocitech stresu úzkosti si proto zkuste naordinovat rychlou aromaterapii.

Zapalte si aromalampu a kápněte do vody pár kapek nějakého zklidňujícího esenciálního oleje (rozmarýn, levandule, meduňka…), stříkněte do vzduchu interiérový parfém nebo si jen k nějaké své oblíbené vůni přičichněte.

Rychlá automasáž

Na rychlé zklidnění pomáhá také akupresura. Ta vychází z toho, že při stlačení určitých bodů na těle je možné zbavit člověka akutní bolesti, léčit některá onemocnění a také zmírnit stres.

Pokud se chcete rychle uvolnit, zavřete oči a na pár sekund k sobě silně stiskněte palec a prostředníček na obou rukou a několikrát opakujte. Nebo si zkuste alespoň minutu promačkávat dlaň palcem – začněte odspodu dlaně a pokračujte ke konečkům prstů. Poté opakujte s druhou rukou.

Dejte si „céčko“

Smlsněte si a uklidněte se. Vitamin C je totiž účinnou protistresovou látkou. Kromě toho podporuje produkci adrenalinu, který je při stresu zvýšeně spotřebováván. Dejte si třeba černý rybíz, jahody, červenou papriku, brokolici nebo si nalijte šálek šípkového či rakytníkového čaje.

Dobré rady

• Uvolnit pomáhají také bylinky jako kozlík, meduňka, chmel či levandule.
• Pokud je to možné, zacvičte si, nebo jděte na svižnou procházku do přírody.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden