Moje chvilka pohody

Medailonek chrání naší rodinu už sto let

Zlatý šperk po prababičce měl podle tradice přinášet štěstí. Sama jsem se přesvědčila, že na té možná trochu neuvěřitelné historce je zrnko pravdy.

Ten medailonek se v naší rodině dědí od konce první světové války. Tehdy byl můj pradědeček zajatý v Itálii, a když se vrátil domů, přivezl prababičce zlatý šperk. Nikdy jí neprozradil, kde ho vzal, jen říkal, že nosí štěstí a že ho má opatrovat. Prababička si vzala jeho nabádání k srdci a před smrtí ho dala mé babičce se stejným ponaučením. A tak jsem ho před lety získala i já, to když mi ho maminka věnovala jako svatební dar i s tou trochu záhadnou historkou.

Štěstí se od nás odvrátilo

Třebaže nejsem pověrčivá, nedokázala jsem si představit, že by se medailonek ztratil. Prababička, babička i maminka prožily krásná manželství a kdo ví, třeba za to mohl právě ten šperk. Pak jsme se s manželem a dětmi stěhovali do nového domu. Když jsem konečně vybalila i šperky, zjistila jsem, že rodinná památka mezi nimi není. Jenže v denním provozu početné rodiny jsem na ztrátu rychle zapomněla.

Klid a pohoda jsou zpět

Potom ale dcerka vážně onemocněla, manžel přišel o práci a syn se chytl povedené partičky místní omladiny. Když už jsem propadala zoufalství, objevili se u nás doma mladí manželé, kteří od nás koupili starý dům, a přinesli mi medailonek. Zkrátka někde při balení vypadl. Nemusím vám říkat, že s jeho návratem se k nám pomalu vrátily pohoda a klid. A já ho co nevidět předám dceři, která se bude brzy vdávat a štěstí bude určitě potřebovat.

Jana P. (49), Šumperk

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden