Můj kousek štěstí

Medvědí česnek ničí parazity a dodává sílu

Je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Je skvělý při jarních očistných kúrách, snižuje krevní tlak a podporuje trávení.

Je to první bylinka, kterou zvířata vyhledávají po dlouhém zimním spánku, aby si pročistili organismus.Připomíná listy jedovaté konvalinky, s tou si jej však nespletete, typická česneková vůně vám napoví, že trháte správně. Trhejte jej do konce května, pak medvědí česnek začíná kvést a jeho životadárná síla se rychle vytrácí.Svou účinnost ztrácí také sušením a tepelnou úpravou, proto jej nejlépe konzumujte čerstvý. Medvědí česnek působí pozitivně na krevní tlak, hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc krev čistí a má kladný vliv na srdce.Je výtečnou prevenci proti kardiovaskulárním chorobám. Kromě toho si umí poradit s plísněmi, mykózami či bakteriemi, stejně jako s parazity ve střevech. Působí při potížích se zažíváním včetně průjmů. Skvěle zabírá při chřipce a nachlazení.Může pomoct i při boji s nádorovým onemocněním.

Medvědí česnek v kuchyni

Tato rostlina chutí připomíná „klasický“ česnek, nicméně není tolik aromatická. Můžete si ji jednoduše dát na chléb s máslem, ale také přidat do salátů.Čerstvá nať je velmi vhodná k dochucení polévek či omáček, případně k masu. Výborně se hodí do rizota a listy můžeme použít také jako náhražku špenátu. Pokud jste tedy zatím medvědí česnek v kuchyni nepoužívali, je nejvyšší čas vyrazit do přírody a zařadit ho do svého jídelníčku.Nejpopulárnější je pesto. Vyrobíte si je tak, že rozmixujete větší svazek medvědího česneku, přidáváte postupně 4 lžíce rostlinného oleje, po rozmixování přidáte 20 až 40 g nastrouhaného parmazánu a podle chuti dochutíte solí.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden