Moje sladké tajemství

Mexické Fajitas

Suroviny:


  • 1 flank steak o hmotnosti cca 1kg

  • cca 250g okapaných nakládaných jalapeños včetně cibule a mrkve z nálevu

  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř

  • 1 středně velká bílá cibule

  • 2 lžíce panenského olivového oleje + na potření

  • 4 (chilli) papričky poblano

  • 2 čerstvé papričky jalapeño

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžička sušeného oregana

  • pšeničné tortilly, guacamole a pico de gallo k podávání


Postup:

Steak položímee do zapékací mísy nebo pekáčku, obalíme ho nakládanou jalapeño směsí, necháme 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě.

Pánev potřeme olejem a rozehřejeme na středním až silném stupni. Ze steaku odstraníme zeleninovou směs, osolíme ho a opepříme a opékáme do tmavohněda, 3-4 minuty z každé strany. Přeneseme na prkénko a necháme odpočívat.

Každé kolečko cibule podélně propíchneme párátkem nebo přiostřenou špejlí. Za občasného obracení je opékáme 10–15 minut doměkka, pak je vyjmeme a necháme zchladnout. Mezitím na uvolněné pánvi opékáme papričky poblano a čerstvé jalapeños do tmavohněda (až černa) ze všech stran, asi 8 minut.

Odložíme a necháme vychladnout tak, aby se s nimi dalo pracovat, pak je oloupeme a zbavíme semen a stopky. Nakrájíme je na proužky. Jakmile to půjde, odstraníme z cibule párátka nebo špejle a rozdělíme kroužky.

Na středním stupni rozehřejeme velkou pánev. Steak nakrájíme na tenké plátky přes vlákno. Do rozpálené pánve vlijeme 2 lžíce olivového oleje.

Přidáme česnek a oregano a opékámte asi 1 minutu. Vložíme plátky steaku, cibuli a papričkové proužky a promíchámte, aby se směs prohřála. Osolíme a opepříme. Podáváme s tortillami, guacamole a pico de gallo.

TIP:

Fajitas mají v dnešní době nespočet variant, můžete experimentovat jak s druhy masa, tak se zeleninou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden