Můj čas na kafíčko

Mýty o vodě a minerálkách

Dostatek tekutin zajišťuje správnou látkovou výměnu a dobrou funkci ledvin. Voda rovněž umožňuje plnou výkonnost všech ostatních orgánů. Pojďme vyvrátit tři mýty, které kolují o vodě a minerálkách.

1. Moc minerálů škodí

Pro běžné každodenní pití se hodí slabě a středně mineralizované vody. To jsou takové, které mají na etiketě uveden obsah rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l.

Ty můžete pít bez omezení a nemusíte je střídat. Obavy z „přemineralizování“ jsou tedy zbytečné. Silně mineralizované vody jsou vhodné při velké zátěži, v letním období nebo při sportu, kdy je potřeba tělu doplnit nejen tekutiny, ale i minerální látky.

2. Minerálky obsahují hodně sodíku

Na našem trhu jsou běžně k dostání minerálky s nízkým obsahem sodíku i ty, které ho mají více, a to nezávisle na tom, jakou mají celkovou mineralizaci.

Pro běžný pitný režim by obsah sodíku neměl převyšovat množství 100 mg/l – tento limit splňují všechny slabě a středně mineralizované vody, a dokonce i některé silně mineralizované vody.

3. Zapíjení jídla je nezdravé

Je to právě voda, která v trávení pomáhá. Každý známe nepříjemný pocit sucha v ústech a těžkosti s vysušenými pokrmy. Podle odborníků je voda žádoucím doplňkem ke každému jídlu.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden