Moje sladké tajemství

Nadýchané domácí koblihy

Oblíbená pochoutka, které jen tak někdo neodolá. Nejlépe chutnají čerstvé, krásně usmažené a s náplní, na které nešetřete!

Suroviny:

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky + na poprášení

  • 40 g cukru krupice

  • 40 g másla

  • 4 žloutky

  • 30 g droždí

  • 3 lžíce rumu

  • 250 ml vlažného mléka

  • špetka soli

  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu

  • 250 ml oleje na smažení

  • asi 200 marmelády na plnění (nejlépe domácí)

  • cukr moučka (s vanilkou) na poprášení


Krok za krokem:

1. V misce nebo hrnku rozetřeme droždí se lžící cukru a mouky. Zředíme čtyřmi lžícemi vlažného mléka. A na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse utřeme máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně zatíráme jeden po druhém žloutky.

Pak vlijeme vzešlý kvásek, rum, přidáme sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku a s mlékem zpracujeme na hladké a vláčné těsto. Mísu přikryjeme a necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.

2. Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválíme na asi centimetr silnou placku.

3. Sklenkou naznačíme kolečka – těsně vedle sebe, aby nám nezbylo zbytečně moc odkrojků.

4. Na polovinu koleček naklademe lžičkou trochu marmelády (nedáváme jí moc, koblihy by při smažení šly ke dnu).

5. Zbylá kolečka dokrojíme. Položíme na marmeládu, okraje důkladně přitlačíme a ještě jednou vykrojíme skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené. Pak koblihy lehce poprášíme moukou a necháme na utěrce ještě asi 15 minut kynout.

6.Tuk rozehřejeme v menším hlubším kastrolu. Vhodíme do něj drobek pečiva; pokud tuk začne prskat, je už dost horký. Opatrně vkládáme koblihy, smažíme je dozlatova (asi 5 minut) a vyjmeme drátěnou naběračkou.

Necháme na vrstvě ubrousků okapat přebytečný tuk a podáváme pocukrované.

Ať jsou opravdu božsky nadýchané

Základ je mouka

Na hrubou rovnou zapomeneme. Nejlepší, nejnadýchanější koblihy docílíme z mouky hladké. Dobře se zpracovává a dobře kyne.

Voňavé těsto

Do základu můžeme přidat další aromatické složky – citronovou kůru, vanilkový extrakt, skořici, kardamom, muškátový oříšek a další voňavé přísady, které provoní kuchyni.

Platí to i o cukru na obalení nebo posypání, do kterého můžeme přidat trochu vanilky nebo vanilkového cukru. Někdo miluje i strouhaný kokos, což už je exotika.

Smažení je důležitý proces

Pokud vaše koblihy nebudou plavat v tuku, ale sedět na dně hrnce, neudělá se jim světlý kroužek po obvodu. Začneme nejprve s litrem oleje ve středně velkém kastrůlku, to by mělo být tak akorát oleje na celou dávku.

Rum, který se přidává do těsta, souvisí se smažením: jednak těsto kypří, jednak způsobuje, že pečivo tolik nenasákne olejem.

Co se zbylým těstem?

Uválíme z něj válečky a smotáme je, jak je libo, na pletýnky nebo na uzlíky. Smažit je můžeme úplně stejně jako koblihy. Těsto na koblížky má totiž spoustu využití a určitě si s ním poradíte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden