Můj kousek štěstí

Nakrmte svou pleť, odvděčí se vám krásou

Teplota venku se pomalu posouvá k nule a nastává tak nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jak byste se měla o pokožku v tomto období starat.

Během zimy naše pleť velmi trpí. Bývá často popraskaná, vysušená a celkově podrážděná. Ptáte se, proč tomu tak je? Odpověď je jednoduchá. Náš organismus je totiž z přibližně 60 % tvořen vodou, a pokud jsme vystaveni nízkým teplotám, voda se z těla odpařuje rychleji, snižuje se tvorba kožního mazu a kůže ztrácí svou přirozenou pružnost a vláčnost. Právě proto si řada žen v zimě stěžuje na zdrsnění pokožky, její zčervenání, podráždění a nejrůznější alergické projevy. Naštěstí existuje řada jednoduchých tipů, díky kterým může být vaše pokožka i v zimě přirozeně krásná.

Nezapomínejte hodně a stále pít!

Můžete mít pocit, že v zimě žízeň vůbec nemíváte, a tudíž není pravidelné doplňování tekutin tak důležité, jako třeba v létě, opak je ale pravdou. Čím více budete pít, zejména pak obyčejnou vodu, tím vláčnější a pružnější vaše pokožka bude.

Vyměňte kosmetiku

Ať už se jedná o líčidla nebo krémy, pravděpodobně jste zvyklá na určitý typ své oblíbené kosmetiky. Ovšem v okamžiku, kdy spadnou teploty k nule, je nutné pořídit si kosmetiku vhodnou do mrazu. Jedná se zejména o mastnější krémy. V zimě se totiž pleť vysušuje více než v jiných ročních obdobích.

Nepodceňujte slunce

Sluneční paprsky nás sice nehřejí tak často a tak intenzivně jako v létě nebo na jaře, přesto mohou být opravdu silné. Zvláště pak, pokud bydlíte nebo jezdíte na hory. Nezapomínejte proto chránit obličej vhodnými opalovacími krémy s vyšším UV faktorem a slunečními brýlemi.

Chtějte vitamin!

Když zima vystřídá podzim, většina z nás automaticky sáhne po vitaminech, aby se vyhnula nachlazení či chřipce. Nejinak je tomu s naší pokožkou. Ta potřebuje zejména vitaminy A, C a D. Vitamin A najdete třeba v rybím tuku, kapustě nebo kukuřici. Vitamin C zase v citrusech, květáku nebo špenátu a vitamin D pak v rybím tuku, v mléce a játrech.

Pečujte o citlivé rty

Rty je důležité natírat i několikrát denně, protože si kvůli slabé kůži se zimou vůbec nedokážou poradit. Pravidelným mazáním předejdete nepříjemnému pálení a bolestivému praskání. Používáte v zimě rtěnku, lesk na rty, balzám nebo se o svá ústa nestaráte vůbec? Pokud jste jejich péči dosud neřešila, je třeba se na tím zamyslet.

Myslete na své ruce

Studený vzduch působí na naše nehty a ruce, aniž by muselo nutně výrazně mrznout. Nehty jsou pak polámané a roztřepené a ruce popraskané a loupou se. Abyste se vyhnula bolestivým puklinám kolem nehtového lůžka a na špičkách prstů, postupujte následovně. Kdykoli jdete ven, nezapomeňte si vzít teplé rukavice a pravidelně používejte výživné krémy, třeba s bambuckým máslem.

Lžíce oleje každé ráno!

Naordinujte si lžíci či dvě, hodnotného oleje. Rakytníkový, šípkový, olivový nebo rybí, ale konzumujte ho denně. Pojistíte tak ochranu a pružnost vaší pleti i v mrazu.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden