Moje šťastná hvězda

Nebezpečná klíšťata

Jste zvyklí klíště pomazat olejem nebo jiným rostlinným nebo živočišným tukem? Lovíte ho pinzetou, nebo se ho snažíte vykroutit proti směru hodinových ručiček? Obojí je špatně. Proč? Ve všech třech případech dosáhnete pouze toho, že klíště poškodíte, třeba mu utrhnete zadeček a jeho infikovaný obsah se vám dostane do krve. A to je to nejhorší, co se vám může stát.

Zvolte osvědčený postup

1. Nejprve klíště pokapejte tea tree olejem, jódem nebo alkoholovou dezinfekcí. Po aplikaci dezinfekce vyčkejte tři minuty a pak si připravte speciální kleštičky na vyndávání klíšťat.

Ty seženete v drogeriích anebo v lékárnách. 2. Klíště se snažte vyndat tak, že ho uchopíte těsně u kůže a kývete s ním ze strany na stranu. Dávejte pozor, abyste ho nepřepůlili. Jestliže se vám to ale nepodaří a hlavička v kůži zůstane, jen na ni nalijte dezinfekci a počkejte, dokud neuschne a sama neodpadne.

Od klíštěte se můžete nakazit jedině tak, pokud poškodíte trávicí trakt, z jeho hlavičky vám ale nic vážného nehrozí. 3. Jakmile klíště odpadne, opět místo vydezinfikujte. 4. Klíště zlikvidujte tak, že ho na ubrousku polijete dezinfekcí a spláchnete do záchodu nebo ho spálíte.Nikdy klíště nerozmačkávejte mezi prsty.

Jak se chránit?

Jako první vás jistě napadné očkování, to je samozřejmě ta nejjednodušší varianta. Pak už vás starosti s klíšťaty totiž trápit nemusejí. Ale ne každý je ochotný podstoupit očkování a riskovat nepříjemné vedlejší účinky.

Navíc očkováním dostáváte do těla jen další dávku chemie, která mu škodí ne zrovna v malém množství. Tak co s tím? Pokaždé když se pohybujete v přírodě nebo kdekoli, kde se vyskytuje tráva, třeba i u vás na zahradě, měli byste se celí nastříkat repelentem na hmyz.

Důležité je mít také vyšší boty, dlouhé rukávy a nohavice, nejlépe v barvách, které nepřipomínají zvířecí srst. Na krk si vezměte šátek. Chcete-li ale riziko úplně minimalizovat a nechce se vám zcela zakrývat, navíc když je venku třicet stupňů, vyhýbejte se alespoň místům s vysokou trávou a nenoste vlhké oblečení, na výletech si propocené tričko převlékněte.Klíšťata sucho nesnášejí.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden