Moje sladké tajemství

(Ne)kašlete na to...

Nachlazení, rýma a kašel. V zimě aktuální téma. Kašel ale není nemoc, jde pouze o symptom, který nemoc doprovází.

Kašel je vlastně jakýsi obranný reflex organismu. Rozlišujeme kašel suchý nebo vlhký, oba tyto typy kašle mohou být přítomny u jednoho samotného onemocnění. Podle typu kašle ale nelze jednoznačně určit, o jaké onemocnění se jedná.

Suchý kašel

Bolavý suchý kašel se vyskytuje hned v počátcích nachlazení a je hodně dráždivý. Můžou za něj bakterie v dýchacích cestách nebo podráždění kouřem, prachem či suchým vzduchem. Je velice nepříjemný, protože dráždí hltan, a může tak vyvolat i zvracení.

Vlhký kašel

Oproti tomu vlhký kašel je vlastně produktivní typ kašle, u kterého je produktem hlen. Nejčastěji se to děje po ránu, kdy se přes noc v plicích hlen nahromadí a ráno chce jednoduše ven. Po vykašlání se vám na pár chvil může ulevit, ale neustálé vykašlávání bere hodně energie, proto můžete být velmi unavení.

Psychogenní kašel

Jde vlastně o kašel bez zjevné příčiny. Lékaři tento kašel popisují jako nutkání spojené s psychickými problémy. Jako by se člověk chtěl na něco ve svém životě „vykašlat“, a stále mu to nejde.

Chronický kašel

Chronický kašel je definován jako kašel trvající víc než 6–8 týdnů. Trpíte-li chronickým kašlem, je namístě návštěva lékaře. Bylinné čaje vám možná uleví, ale kašle se nezbavíte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden