Oblíbená specialita za pár korun

Také někdy nevíte, co uvařit, abyste všechny uspokojili a zároveň nějakou tu korunu ušetřili? Zkuste domácí Caesar salát, který je v restauracích častou volbou.

Na kolik vás dnešní Caesar salát vyjde? Spočítali jsme pro vás, kolik utratíte. A je to pouhých 79 Kč.

Maso na salát:  1 lžíce olivového oleje, 100 g kuřecího masa, sůl, pepř

Krutony: 2 stroužky česneku, 25 g parmazánu, francouzská bageta, 1 lžíce extra panenského olivového oleje

Zálivka na salát: 1 žloutek, citronová šťáva z půlky citronu, půl lžičky dijonské hořčice, 5 g parmazánu, 1 lžíce balzamikového octu, 75 ml extra panenského olivového oleje

Zelenina na salát:  1 ks římského salátu (větší čerstvý kus)

Příprava:

1. Ze všeho nejdřív si připravte všechny ingredience, ať je máte pohromadě a během vaření nemusíte nic hledat. Vezměte si římský salát a řádně ho omyjte. Ujistěte se, že opravdu manipulujete s římským salátem, jiný se totiž na Caesar nepoužívá. Odřežte tvrdý košťál a použijte jen hezké čisté listy salátu.

2. Listy zbavené košťálu pak nakrájejte na pravidelné větší čtverce. Ty dejte do předem připravené mísy. Mísu se salátem vložte na chvíli do lednice a vrhněte se na přípravu krutonů.

3. Bagetu nakrájejte na pravidelné kostičky a nejprve dejte do trouby orestovat, než začnou být krutony křupavé. Nezapomeňte použít pečicí papír. Nepečte je do příliš tmavé barvy.

Křupavé krutony vytáhněte z trouby. Na pánev s olivovým olejem vložte stroužky česneku, které nejprve v ruce zmáčkněte, tím se uvolní výrazná chuť česneku. Vložte na pánev spolu s krutony a restujte do mírně tmavé barvy.

4. Nyní se můžete vrhnout na zálivku. Do misky vložte najemno nastrouhaný sýr (parmazánového typu), žloutky, šťávu z citronu, dijonskou hořčici, olivový olej a balzamikový ocet. Do originálního receptu patří ančovičky, ale ty tentokrát vynecháváme. Vše v misce nejlépe ručním mixérem zamíchejte.

5. Salát se neobejde bez kuřecího masa, i když vám odborníci budou tvrdit, že do originálního Caesara nepatří. Maso budete grilovat na kontaktním grilu při teplotě 180 stupňů. Maso nakrájejte na tenké plátky, pokapejte olivovým olejem, osolte a přidejte čerstvě namletý pepř.

Grilujte 2 až 3 minuty z každé strany. Do hlubokého talíře vložte jednotlivé porce salátu, přidejte maso, posypejte krutony a nastrouhejte sýr.

reklama
reklama

Komentáře