Moje sladké tajemství

Originální betonové dekorace za pár korun

Beton už dávno není materiálem, který se používá pouze ve stavebnictví. Lze z něj vytvořit různé dekorace do bytu i na zahradu, interiéru dodává moderní nádech. Pokud jste nikdy tvoření z betonu nezkoušeli, pusťte se do toho s námi!

Praktický betonový květináč

Budete potřebovat:

 formy z plastu různých velikostí (kbelíky, misky...)

 potěrový beton

 vodu

 kbelík na přípravu betonu

 stolní olej

Postup:

1. Suchou směs na beton nasypte do kbelíku a podle návodu smíchejte s vodou. Směs důkladně rozmíchejte, musí být hladká a bez hrudek.

2. Připravte si dvě nádoby. Tu, do které budete květináč odlévat, zlehka potřete olejem zevnitř, užší nádobu, kterou použijete na vytvoření vnitřního prostoru květináče, naopak potřete olejem zvenku.

3. Do větší formy nalijte asi do poloviny betonovou směs a do středu vložte menší formu. Tu zatižte kamínky nebo pískem, aby nestoupala na povrch. Naplněnou formou párkrát bouchněte o stůl, zbavíte se tím nežádoucích vzduchových bublinek.

4. Květináč udržujte vlhký po dobu asi pěti dnů, aby nebyl křehký a nedrolil se. Nechte ho pořádně zaschnout, trvá to asi 2–3 dny. Neurychlujte schnutí tím, že byste dali květináč k topení nebo na přímé slunce, popraskal by.

Po uplynuté době vyloupněte hotový květináč z formy. Můžete ho nechat tak, jak je, nebo ho natřít barvou či polepit oblázky nebo sklíčky.

Tip!

Beton má dost hrubý povrch, který může v interiéru napáchat nevratné škody. Pokud přelepíte květináč zespodu korkem nebo filcem, nepoškrábe nábytek ani podlahu.

Betonové podtácky

Postup je opravdu snadný. Připravte si například lívanečník a překryjte ho voskovým papírem (třeba i tím na pečení). Pak už jen na něj vlijte nízkou vrstvu cementu a nechte zaschnout. Základ podtácků opatrně sejměte, vezměte do ruky akrylové barvy a štětec a pomalujte je dle vlastní fantazie.

Podložka na mýdlo

Originální podložka, kterou si snadno a rychle vyrobíte doma, bude ve vaší koupelně nepřehlédnutelná. K výrobě se vám bude hodit hranatá krabička, například od vatových tyčinek. Formu naolejujte a vylijte betonem. Po uschnutí vyklopte a ještě opracujte smirkovým papírem.

Ručníkový květináč

Starší ručník zastřihněte do nějakého tvaru – ať už čtverce, nebo obdélníku. Ručník namočte do vody a vyždímejte. Pak ho ponořte do betonu a pořádně ho ze všech stran obalte, aby hmotou nasákl.

Postavte kyblík dnem vzhůru a obalte ho igelitem, aby šel nový květináč dobře sundat. Potom přes něj přehoďte ručník namočený v betonu a naaranžujte sklady tak, jak si představujete finální květináč. Nechte zaschnout 2–3 dny.

Ruka na šperky

Výroba originálního stojánku na prsteny a náramky je jednodušší, než by se mohlo zdát. Budete potřebovat pouze starou gumovou rukavici a betonovou směs. Rukavici naplňte připraveným betonem a vložte do kbelíku nebo květináče.

Prsty vytvarujte tak, aby dlaň tvořila praktickou mističku, jednotlivé prsty opřete o strany kyblíku. Nechte 2 dny zaschnout, poté rukavici opatrně odstřihněte a vyhoďte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden