Pečený bažant se slaninou

Bažantí maso patří k těm nejzdravějším vůbec, a to díky obsahu přírodních antioxidantů. 


Ingredience:


1 bažant


60 g slaniny


50 g másla


1 cibule


vývar z hovězího nebo zvěřiny na podlití


3 kuličky pepře


3 snítky tymiánu


sůl


Postup:


Aby se vám bažant lépe špikoval, nechte slaninu nakrájenou na klínky nejprve ztuhnout v chladu (ideální je nechat na tácku nebo alobalu na chvíli v mrazáku). Pak klínky vsuňte do připravených otvorů na prsou a stehnech. Stehna svažte k sobě provázkem.


V pekáčku rozehřejte máslo a zbylou slaninu nakrájenou na nudličky, přidejte drobně nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte pepř a nové koření a vložte bažanta prsíčky dolů.


Bažanta poklaďte větvičkami tymiánu, podlijte trochou vývaru a pečte 30 minut při 170 °C. Pak ho obraťte a dopečte doměkka a dozlatova (asi 30­-60 minut).


Během pečení maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte vývarem. Z upečeného bažanta odstraňte provázek na stehnech a naporcujte ho. A máte hotovo, přejeme dobrou chuť!


Něco navíc


Bažanta rozdělte na talíře, přelijte šťávou a podávejte s vařenými nebo opečenými bramborami či dušenou rýží a kompotem.

reklama
reklama

Komentáře