Můj čas na kafíčko

Polévka okroška

Suroviny:

3 brambory uvařené ve slupce

4 vejce

1 salátová okurka

1 svazek ředkviček

2 jarní cibulky

1 svazek kopru

za studena lisovaný rostlinný olej

Na polévku:

2 lžičky dijonské hořčice

1 l podmáslí

citronová šťáva, sůl

čerstvě mletý pepř

Postup:

Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

Vejce uvařte natvrdo, nechte zchladnout, oloupejte a oddělte žloutky a bílky, bílky nakrájejte nadrobno.

Okurku nakrájejte na drobné kostičky a ředkvičky také, jednu můžete nakrájet na plátky na ozdobení. Jarní cibulku a kopr nakrájejte nadrobno. Vše dejte do misky, přidejte brambory a bílky, promíchejte a odložte do lednice.

Všechny ingredience na polévku dejte do mixéru, přidejte uvařené žloutky a citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti. Rozmixujte a dejte vychladit.

Směs brambor, bílků, zeleniny a bylinek rozdělte do misek a zalijte studenou polévkovou směsí. Ozdobte plátky ředkviček a snítkami kopru a nakonec zakápněte olejem.

Brambory si můžete udělat předem, ale můžete použít také ty, co vám zbyly třeba od oběda. Okroška se podává studená, takže v teplých dnech je příjemným osvěžením. Navíc je levná a zdravá a vnese do vašeho stolování tolik vítaný závan jara.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden