Moje chvilka pohody

Pořád lžu, a vlastně ani nevím proč

Lžu pořád, lžu i v případě, že mi moje výmysly mohou hodně uškodit. Prostě se nedokážu ovládnout. Jak mi někdo tzv. „nahraje na smeč“, vypálím jednu báchorku za druhou.

Vymýšlela jsem si už jako malá. Jenže tehdy tomu říkali bujná fantazie, a když jsem vyprávěla „pohádky“ většinou se rodina smála. Pak máma s tátou strávili hodně času tím, aby mi vysvětlili rozdíl mezi pravdou a lží, a toho, co se říká, a co ne.

Sice jsem to dobře pochopila, ale stejně mě neustále něco nutilo lhát. A nutí mě to dodnes. Svým každodenním lhaním máloco získám, spíš naopak, ale stejně si nemůžu pomoct. Když si povídáme v práci o počasí, řeknu, že jsem slyšela o celotýdenním sluníčku, i když to bylo obráceně.

Nebo třeba hlásím, že jsem pekla kachnu, přestože jsem ve skutečnosti koupila salát v kelímku a k němu ohřála párky.

Malé i velké výmysly

Takové lži řadím mezi nevinné a ani je nepočítám. Pak ale, nevím proč, kdykoli se někdo zeptá na sestru, řeknu něco o potratu. Ségra má dvě velké děti a nikdy na potratu nebyla. Já ale často tvrdím: „Zase byla na potratu.“ nebo „Z toho posledního potratu už se vzpamatovala, ale kdybyste ji náhodou potkali, prosím, neříkejte jí to, je to citlivé téma.“ A tak dále. Nebo když mi jednou kolegyně řekla: „Ty jo, Simono, ty skvěle vypadáš, nemáš náhodou milence?“ Řekla jsem samozřejmě, že ano, i když to není pravda. A teď už pár měsíců líčím detaily, vymýšlím si osobnost svého milence, cituju ho a podobně.

Přidávám další

Už mi ale pomalu dochází pára, takže si už asi budu muset „pořídit“ nového, anebo si „nechám“ toho stávajícího a „pořídím“ si ještě jednoho. To bych zase měla co vyprávět, kdyby se „ti dva“ náhodou „potkali“! I když by mi konkrétně tahle lež mohla opravdu hodně ublížit, protože mám milujícího manžela, na kterého si nemůžu stěžovat.

Ale pochopitelně, že nezůstávám jen u téma milenci. V zásobě jich mám ještě spousty: okradení v supermarketu, přepadení v parku, mámino strašlivé tajemství, otcovy nevěry... A kdyby náhodou někde nějaká moje lež vyplavala na povrch? Mám v plánu ji smést ze stolu a na její místo dodat další, a věřte, že mnohem šťavnatější.

Simona H. (53), Znojmo

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden