Moje šťastná hvězda

Poznejte nemoc podle vašich nehtů

Nehty jsou naší velkou vizitkou. Zdravý nehet je narůžovělý, lesklý a hladký. Důležitá je také rychlost růstu. Normálně je to 0,1 milimetru za den.


V teplém počasí nebo v těhotenství nehty rostou rychleji a není třeba se znepokojovat. Problém nastává, pokud se růst zastaví, stejně tak, když nehet změní svůj tvar či barvu.


Jsou najednou bledé


Stárnutí má na naše nehty velký vliv. Je zcela normální, že postupem času ztrácejí barvu. Ve většině případů za tím stojí nedostatek železa. Na vině ale může být také špatná životospráva a bohužel i mnohem závažnější problémy.


Bledost může značit chudokrevnost, cukrovku, kardiovaskulární problémy nebo potíže s játry. Pokud jsou nehty světlé a objeví se na nich tmavší skvrna, s návštěvou lékaře neotálejte. Mohlo by jít klidně o žloutenku.


Modrofialový odstín


Nehet běžně zmodrá, když se do něho uhodíte, jestliže vás trápí namodralé nehty a konečky prstů delší dobu a nejste si vědomi úrazu, může za to nedostatek kyslíku v těle. Většinou se jedná o těžkou infekci v těle, zápal plic i jiné choroby týkající se dýchacího ústrojí. V tomto případě vyhledejte okamžitě lékaře, může vám to zachránit život!


Nadměrná lámavost a kousání


S tím se během života setkal alespoň jednou snad každý. Může za to nejen nevhodná péče, ale i například problémy se štítnou žlázou. Podceňovat by se nemělo ani jejich kousání.


To může být totiž znakem nějaké psychické choroby, úzkosti nebo nadměrné nervozity, což může ve finále způsobit mnoho dalších zdravotních potíží. Vše raději konzultujte s vaším lékařem, který vám navrhne vhodnou léčbu či terapii.


Kontrolujte i povrch


Ani rýhy a ďolíčky byste neměli v žádném případě přehlížet. Prohlubně mohou poukazovat na lupénku nebo na přemíru stresu či nedostatečný spánek. Podélné rýhy zase na problémy s žílami a cévami. Většinou se vyskytují také u lidí, které trpí revmatem nebo dlouhodobým zánětem v těle.


Příčné rýhy zase souvisejí se špatným zažíváním. Změny na povrchu a žluté nehty jsou pak známkou mykózy. Avšak ani tento problém není radno podceňovat.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden