Můj kousek štěstí

Pozor, ledviny dělají tajnosti!

Dostatečný pitný režim je i součástí prevence vzniku ledvinových kamenů.

Pomocí bolesti nám tělo říká, že něco není v pořádku. Jsou ale případy, kdy samotná bolest přijde, až když už je na úspěšnou léčbu bohužel pozdě.

Nemoci ledvin jsou zákeřné tím, že se vyvíjejí dlouho bez zjevných příznaků. Opravdu ale ledviny nebolí?

Kolika a zánět

Většina bolestí v zádech, které mnohdy považujeme za bolest ledvin, pochází od páteře. Výjimkou jsou ledvinové kameny a akutní zánět ledviny.

Ledvinové kameny například mohou při procházení močovými cestami způsobit silnou bolest v boku, která někdy vystřeluje do třísel. Je to takzvaná ledvinová kolika. Zánět ledvin se projevuje bolestí zad a břicha, horečkou a také zimnicí.

Bolest v zádech obvykle nepochází od ledvin.

Selhání ledvin

Onemocnění vedoucí k selhání ledvin ale nebolí. Obvykle se vyvjí dlouhé roky, často i desetiletí.

Příznaky, jimiž jsou otoky, únava, ztráta chuti k jídlu, nevolnosti, zvracení, dušnost, vysoký krevní tlak či snížení množství moči, se dostaví často až v pozdním stadiu nemoci, kdy už je bohužel pozdě na jakékoli léčení. Ledviny nelze zachránit a je nutná dialýza nebo transplantace ledviny.

Jak se tedy bránit?

Přitom pokud se na nemoc přijde včas, moderní léčba už dokáže její rozvoj významně zpomalit. I při dodržování zdravého životního stylu je dobré nechat si čas od času ledviny vyšetřit.

Týká se to především lidí nad padesát let, s vysokým krevním tlakem, cukrovkou či srdečním onemocněním. Nebo také v případě, že máte onemocnění ledvin v rodině.

Preventivní vyšetření nebolí a trvá jen pár minut. Stačí k tomu kapka krve z prstu, vzorek moči, změření tlaku a zhodnocení celkového stavu i rodinné anamnézy.

Dobré rady

• Během léčby zánětu ledvin je důležité pít hodně tekutin.
• Ledvinové kameny lze rozpustit léky nebo odstranit chirurgicky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden