Moje sladké tajemství

Pozor na pálení žáhy

S pálením žáhy se během života setká téměř každý z nás. Není to sice život ohrožující stav, ale i tak dokáže jednoho pěkně potrápit. Co způsobuje palčivou bolest za hrudní kostí a jak se jí jednou provždy zbavit?

Příčinou pálení žáhy bývá překyselení žaludku, které způsobuje celá řada faktorů. Může za ním stát konzumace tučných a pikantních jídel, ale i fakt, že se v dnešním světě často stresujeme, jíme ve spěchu a ve volném čase místo sportu častokrát raději volíme relax na gauči.

Ke zvýšené tvorbě žaludeční kyseliny přispívá i káva, alkohol, koncentrované džusy, perlivé nápoje, citrusové plody i kouření.

Citron, zázvor a limeta vás zbaví bolesti.

Které potraviny podrážděný žaludek zklidní?

Zkuste si po obědě do sklenky vody vymačkat čerstvou šťávu z poloviny citronu. Ten navzdory své kyselé chuti působí v těle jako účinná zásada, která neutralizuje nadměrnou produkci kyseliny v žaludku. Pomoci vám může také jablečný ocet, který urychluje proces trávení a pomáhá potlačit bolest spojenou s pálením žáhy.

Stačí rozmíchat dvě lžičky jablečného octa ve sklenici vlažné vody a upíjet po malých doušcích. Úleva by se měla dostavit již po několika minutách. I zázvorový čaj může vyléčit pálení žáhy, působí antibakteriálně a protizánětlivě. Užívá se dvakrát až třikrát denně mezi jídly, klidně i jako preventivní opatření, aby vás žáha nepálila.

Skvělým pomocníkem na trávicí potíže je česnek. Nebojte se ho zařadit do jídelníčku ve větším množství. Při problémech rozžvýkejte jeden syrový stroužek, výsledek je zaručený. Další potravinou, která od bolesti při pálení žáhy uleví, je indické koření kurkuma. Ta pomáhá zrevitalizovat sliznici jícnu.

Můžete ji používat při vaření nebo ji smíchat s medem a brát po lžičce. Také mandle urychlují trávení a neutralizují aktivitu žaludeční kyseliny. Stačí sníst 10–20 kousků mandlí, a brzy se vám uleví. Při potížích pomáhá vypít sklenici vody s trochou jedlé sody.

Receptů, jak se zbavit pálení žáhy, je víc, možná nejrychlejším způsobem je dát si mentolovou žvýkačku. Žvýkáním se tvoří více slin, ty pak putují do žaludku a následně neutralizují jeho kyseliny. Mentol zároveň dokáže eliminovat protivnou pálivou bolest.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden