Moje sladké tajemství

Prasorizo – řecká rýže s pórkem

Suroviny:

100 ml olivového oleje

1 cibule

4 jarní cibulky

6 stroužků česneku

2 pórky

sůl

pepř

1,5 l vývaru

120 g rýže kulatozrnné

200 g rýže dlouhozrnné

kopr

2 citrony

200 sýra feta

Postup:

V hrnci rozehřejeme olej na silném ohni. Potom ztlumíme oheň na střední, přidáme cibuli a restujeme dozlatova. Přidáme nakrájenou jarní cibulku, česnek a pórek.

Opékáme další 2–3 minuty za občasného promíchání, aby mírně změkly. Osolíme, zalijeme 500 ml vody. Na mírném ohni zvolna vaříme přiklopené 20 minut. Podle potřeby přilijeme vroucí vodu.

Po uplynulém čase přidáme 1,2 litru horkého vývaru, do nějž ještě přisypeme kulatozrnnou rýži.

Přiklopíme a vaříme dalších 10 minut. Potom přidáme dlouhozrnnou rýži a vaříme pod pokličkou ještě 15 minut, aby byly oba druhy rýže uvařené. Pokud by se tekutina vypařila, aniž by byla rýže hotová, přilijeme další horký vývar či vodu.

V posledních pěti minutách vaření přidáme kopr, citronovou kůru a šťávu podle chuti a také pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Výsledný pokrm bude mít tekutější konzistenci.

Podáváme ozdobené pepřem a koprem, doplníme klínky citronu a sýr feta můžete na rýži nakrájet či nadrolit. Na závěr zakápneme olivovým olejem.

Tip!

Jestli chcete víc italskou variaci à la rizoto, můžete přidat 20 cl bílého vína, 500 ml smetany a dochutit můžete bazalkou.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden