Můj čas na kafíčko

První pomoc při akutním průjmu

Střevní potíže, zejména průjem, umí pořádně potrápit. Co vám pomůže, a čemu se naopak vyhnout?

Takový akutní průjem není nic příjemného. Vzniká náhle, většinou trvá několik dnů, ale nezřídka bývá záležitostí i jen jednoho dne. Pokud nás trápí několik týdnů, znamená to již přechod do chronického stavu. Nejčastější příčinou akutního průjmu jsou nejrůznější infekce. Na vině ale může být také nevhodná strava, stres, a dokonce někdy i léky.

Hladovka

Průjmem se z těla odplavují škodlivé látky. Proto zkuste první den vydržet a opravdu nic nejíst. Nezapomeňte však dodržovat dostatečný pitný režim. Pijte čistou vodu, sycené minerálky s hořčíkem, bylinkový nebo černý čaj. Nepijte limonády s bublinkami, kávu ani alkohol.

Rýže

Je skvělým pomocníkem. Nezatěžuje trávení, je vhodná při průjmu i následném zotavování v době, kdy si střeva musí znovu zvyknout na příjem potravy. Také má odvodňující účinek, takže dokáže stolici rychle zahustit. Uvařte bílou rýži doměkka, nesolte ji ani nepoužívejte jiné koření.

Banány a borůvky

Banány obsahují draslík, který je potřeba při průjmu doplňovat. Také obsahují vlákninu, která napomáhá změnit průjem na pevnou stolici.

Borůvky podporují střevní sliznici, dezinfikují, zastavují průjem a bojují proti plynatosti. Nejlepší jsou sušené, které můžete jíst jen tak nebo si z nich udělat čaj.

A co dál

Vhodné jsou suchary a tvrdší pečivo. Při mírném zklidnění jezte po menších dávkách brambory, bílou rýži, vařenou mrkev a vedle banánů a borůvek můžete sáhnout také po jablkách.

Při průjmu vám udělá dobře také poctivý vývar z krůtího nebo kuřecího masa. A čemu se určitě vyhnout? Rozhodně se vyhněte všem sladkostem a nejezte ani žádná tučná jídla.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden