Moje sladké tajemství

Rozmarýn lékařský

Je mnoho léčivých rostlin, které můžete pěstovat v pohodlí domova. Ať už na zahrádce, nebo jen tak v květináči na okenním parapetu. Jednou z nich je voňavý rozmarýn lékařský.

Pěstování je jednoduché

Sazeničku rozmarýnu si můžete koupit v každém dobrém květinářství. Pak byste ho měli pěstovat v přenosných nádobách. V těch ho pak můžete na jaře umístit přímo do záhonu, nebo ho mít na balkoně či celý rok v bytě.

Před příchodem prvních mrazíků musíte rostlinu přenést na bezmrazé místo. Pokud budete mít rozmarýn doma, pak je místo zalévání vhodnější rosení. Díky svému středomořskému původu má rostlina radši sušší půdu, ale naopak vlhký vzduch.

Uleví při dýchacích problémech

Rozmarýn posiluje paměť, zmírňuje bolest hlavy, bojuje se stresem a úzkostí a prokazatelně posiluje imunitní systém. Díky svým antibakteriálním vlastnostem ho můžete použít k léčbě infekcí horních cest dýchacích.

Jak na to? V tom případě nakapejte na látkový kapesník pár kapek rozmarýnového oleje a vdechujte jej, což vám uleví od problémů s dýcháním. Rozmarýn také zvyšuje krevní tlak, celkově zlepšuje krevní oběh a podporuje prokrvení horních i dolních končetin.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden