Schwarzwaldský dort

Višňový dort s kakaem a čokoládou vypadá obtížněji než ve skutečnosti je. Nebojte se a upečte ho třeba dětem k narozeninám.

Suroviny

Na těsto - 5 vajec - 200 g pískového cukru - 200 g kakaa - 200 g hladké mouky - 10 lžic horké vody

Na náplň - 1 sklenice višní bez pecek - 50 g pískového cukru - 50 g moučkového cukru - špetka citronové kůry - špetka skořice - 25 g kukuřičného škrobu - 2 lžíce třešňovice

Na ozdobu - smetana ke šlehání - 2 lžíce moučkového cukru - nastrouhaná čokoláda

Postup

1. Z bílků a trochy cukru vyšlehejte sníh. Zvlášť utřete do pěny žloutky s cukrem, poté postupně přilijte horkou vodu. Vmíchejte prosátou mouku, kakao a bílkový sníh. Těsto nalijte do dortové formy a pečte při 180 °C asi 40 minut.

2. Višně sceďte. Do kastrůlku nasypte oba cukry, citronovou kůru a skořici. Zalijte 250 ml šťávy z kompotu a třešňovicí a dejte vařit. Škrob rozmíchejte ve dvou lžících studené vody, a jakmile směs začne vřít, přidejte ho k ní. Pár minut vařte, pak přidejte višně a znovu krátce povařte. Odstavte a nechte vystydnout.

3. Smetanu ušlehejte s cukrem. Vychladlý korpus rozřízněte na tři pláty, každý pokropte třešňovicí. Po obvodu spodního dílu nastříkejte pruh šlehačky a poklaďte višně, takto postupujte do středu kruhu. Přiklopte druhým plátem a opakujte do samé.

4. Až bude dort zkompletovaný, potřete ho šlehačkou ze všech stran. Vršek ozdobte čokoládou a višněmi. Dejte zatuhnout přes noc do lednice.

reklama
reklama