Slaný koláč se špenátem

Ve Francii mu říkají quiche (čtěte kiš) a dá se konzumovat studený i teplý.


Suroviny:


Na korpus:


250 g hladké mouky


130 g másla


8 lžic vody


½ lžičky soli


Na náplň:


250 g mraženého či čerstvého špenátu


4 stroužky česneku


1 smetana ke šlehání


3 vejce


½ cukety


sůl, pepř


Postup:


Do mísy si na kousky nakrájejte máslo a přidejte špetku soli a mouky. Ingredience spojte prsty dohromady. Pak po troškách přidávejte zbytek mouky a vodu.


Těsto rozválejte na plát. Kulatou pečicí formu vymažte máslem a těsto položte přes formu tak, aby okraje nevyčnívaly ven. Nezapomeňte ho propíchat vidličkou.


Smíchejte smetanu s vejci. Přidejte mražený špenát, čerstvý nejprve krátce spařte ve vodě, a na kostičky nakrájenou cuketu. Osolte a opepřete. Směs vylijte na korpus a pečte na 180 °C zhruba 30 až 35 minut.



Tip pro lepší chuť


Navrch francouzského koláče ještě můžete přidat nastrouhaný balkánský sýr nebo například fetu. Sýry udělají na koláči krásnou krustu.

reklama
reklama