Můj čas na kafíčko

Slinivka umí pěkně potrápit

Sužuje vás po jídle bolest vlevo pod žebry?

Podrážděná slinivka se projevuje nevolností, nadýmáním a intenzivní bolestí v nadbřišku, která často vystřeluje do zad, lopatky nebo ramene.

Jako žláza s vnější sekrecí produkuje trávicí enzymy, které napomáhají štěpení potravy (tuků, cukrů a bílkovin). Zánět slinivky břišní neboli pankreatitida může mít buď akutní, nebo chronickou formu.

Společným příznakem je silná bolest v nadbřišku, která trvá delší dobu a může vystřelovat do zad nebo levého ramene. Typické jsou i průjmy, nechutenství a hubnutí. Za většinu zánětů slinivky je zodpovědná nadměrná konzumace alkoholu nebo výskyt žlučových kamenů, které blokují žlučový vývod.

Léčba chronické pankreatitidy

V první řadě platí na chronický zánět slinivky dieta, která je chudá na tuk. Pokud je problém dlouhodobější, předepíše vám lékař léky, které tělu dodají scházející enzymy nutné pro trávení potravy. Někdy je nutné chirurgicky odstranit část slinivky nebo překlenout překážku v odtoku žluči.

K dráždění slinivky přispívají tučná jídla.

Změna jídelníčku

Jelikož je podrážděná slinivka nejčastěji důsledkem konzumace nezdravých jídel a přemíry alkoholu, chce to v prvé řadě změnu jídelníčku. Vyškrtněte z něj všechny tučné, smažené a kořeněné pokrmy.

Vyvarujte se konzumace polotovarů, vařte si ze základních potravin a volte jednodušší stravu, zahrnující rýži, brambory, batáty či těstoviny. Z pečiva upřednostňujte pšeničný nebo žitný chleba. Prospěšná pro vás bude dýně hokaido, mrkev, pastinák a další kořenová zelenina, která pomáhá při oslabené slinivce.

Výtečná je i červená řepa, brokolice, rajčata nebo čínské zelí. Z ovoce jsou pro vás vhodné meruňky, švestky, ryngle, jablka a hrušky, a to loupané.

Takové švestky, jablka a hrušky si navíc můžete na zimu nasušit jako křížaly a pochutnávat si na nich, když vás přepadne chuť na sladké. Při podrážděné slinivce je totiž třeba omezit i příjem rafinovaných cukrů a sladit pouze javorovým sirupem či medem.

Na co pozor s kořením

Zapomeňte na Masox, mletou papriku, pepř, sójovou a worcesterovou omáčku a další dráždivé kořenicí přípravky. Při slinivkové dietě připravovaná jídla kořeňte libečkem, petrželí, koprem, majoránkou, bazalkou či tymiánem.

Ne vše zdravé je pro vás

Při podrážděné slinivce je třeba se vyhnout i na první pohled zdravým potravinám. Tabu je pro vás syrový česnek, cibule, paprika, ale i ořechy.

Vyhněte se dále nadýmavým potravinám, k nimž patří luštěniny, květák nebo hrášek. Zapomeňte i na pepř a všechny druhy octa. Z ovoce jsou pro vás nepřípustné ostružiny, maliny, jahody, borůvky, fíky, datle, hroznové víno nebo rybíz.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden